(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košické letisko je pripravené na vstup do Schengenu.
@ Aktuálne -> Doprava     Oct 05 2007 - 09:13 GMT
(TASR) - Prevádzkovateľ medzinárodného Letiska Košice - Airport Košice , a.s., odstránil všetky nedostatky, ktoré mu Schengenská komisia oznámila po vlaňajšej májovej kontrole a je podľa jeho výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva Michaela Hoeferera plne pripravené na prepravu cestujúcich do krajín Schengenu.

Ako včera informovalo vedenie na tlačovej konferencii, schengenský režim vybavovania cestujúcich na letisku sa začne od 1. apríla budúceho roku.
Zástupkyňa výkonného riaditeľa pre prevádzku a bezpečnosť Matra Horváthová spresnila, že najhlavnejšou investíciou bolo vybudovanie nového terminálu pre cestujúcich v hodnote približne 455 miliónov Sk, ktorý bude k dispozícii výhradne pre cestujúcich v rámci Schengenu.
V poslednom roku už prevádzkovateľ investoval približne tri milióny Sk len do menších zariadení a úprav, ktorými prispôsobili letisko schengenským kritériám. Potrebné bolo napríklad oddeliť "vodotesne" priestory pre Schengen a mimo Schengen. Pribudli nové priestory pre pasové kontroly mimo Schengen a rozšírili pasové kontroly smerom na Schengen. Podľa Horváthovej režim na letisku bude jednoduchý a cestujúci do krajín Schengenu a mimo neho sa vôbec nestretnú.
Košické letisko má aj osobitnú miestnosť pre potrebu separovania cestujúcich zo zdravotných dôvodov. Horváthová pripomenula, že letisko ešte musí pripraviť podmienky pre zdravotne hendikepovaných cestujúcich. "Ide nielen o cestujúcich, ktorí sú imobilní na vozíčkoch, ale aj nepočujúcich a nevidiacich. Musíme prispôsobiť servis tak, ako je to na letiskách v Schengene", dodala.
Letisko Košice - Airport Košice, a.s., očakáva v tomto roku približne 440.000 prepravených cestujúcich, čo bude 20-percentný medziročný nárast. Od vlaňajšieho októbra má letisko nového väčšinového majiteľa, respektíve majiteľov - 66 percent akcií vlastnia KSC Holding, Letisko Viedeň, Reifeisen Bank a skupina Penta, 34 percent akcií patrí štátu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/