(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Po konzumácii húb ošetrili v Košiciach 14 pacientov, nešlo o otravu.
@ Aktuálne -> Medicína     Oct 09 2007 - 09:18 GMT
(TASR) - Spolu 14 ľudí s tráviacimi ťažkosťami po konzumácii húb vyhľadalo za uplynulý týždeň lekársku pomoc v košickej Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FN LP). Desiatich pacientov ošetrili na Centrálnom prijímacom oddelení (CPO) na Rastislavovej ulici a štyroch na CPO na Triede SNP. Ani u jedného nešlo o otravu jedovatými hubami, preto nebola potrebná hospitalizácia.

„Tráviace ťažkosti sa u pacientov prejavovali hnačkami, zvracaním a fyzickou slabosťou. Všetkým sme urobili odbery na zistenie pečeňových a obličkových parametrov a minerálov a keďže hodnoty neboli alarmujúce, mohli sme ich prepustiť domov. Následne sme im na druhý deň urobili kontrolné vyšetrenia,“ informoval primár CPO na Rastislavovej ulici Juraj Mózeš.
Podobne na tom boli pacienti ošetrení na CPO na Triede SNP. Podľa primára Jozefa Kolinovského za ich ťažkosti mohla nesprávna príprava húb. Mohli totiž byť staré alebo zle tepelne spracované. Nešlo však o otravu nejakou jedovatou hubou. V takýchto prípadoch dochádza u pacienta buď k poškodeniu nervových činností alebo k poškodeniu pečene a rozvratu vnútorného prostredia.
„Otrava hubami sa vo všeobecnosti prejavuje zvracaním, hnačkami, zožltnutím pokožky, telesnou slabosťou, malátnosťou, halucináciami až stratou vedomia. Už pri objavení sa prvých príznakov je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, pretože čím dlhšie pôsobí toxín v organizme, tým ďalekosiahlejšie sú jeho účinky na zdravie človeka," upozornil primár Kolinovský, podľa ktorého liečba pacientov pri otrave hubami spočíva predovšetkým v detoxikácii organizmu.
Podľa lekárov 14 pacientov s tráviacimi ťažkosťami po konzumácii húb v priebehu siedmich dní je nezvyčajne vysoký počet. Upozorňujú preto na nutnosť správnej prípravy húb a varujú aj pred nebezpečenstvom pomýlenia si jedlej huby s jedovatou, čo môže mať fatálne následky, uviedla hovorkyňa FN LP Jaroslava Oravcová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/