(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mirossay sa na inauguračnej slávnosti ujal vedenia UPJŠ v Košiciach.
@ Aktuálne -> Školstvo     Oct 09 2007 - 09:21 GMT
(TASR) - Vedenia Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa včera na inauguračnej slávnosti a otvorení nového akademického roka ujal jej nový rektor Ladislav Mirossay. Vo funkcii vystriedal Vladimíra Babčáka.

Na Lekárskej, Prírodovedeckej, Právnickej a Filozofickej fakulte, ako aj na Fakulte verejnej správy UPJŠ študuje v tomto akademickom roku približne 8000 poslucháčov, hlavne denného štúdia.
Ambíciou nového rektora je nadviazať na všetko pozitívne a ďalej skvalitňovať druhú najstaršiu univerzitu na Slovensku. "Už o týždeň očakávame druhú návštevu evaluačnej komisie EÚ. Tá vypracuje hodnotiacu správu univerzity, v ktorej budú odporúčania na ďalšie skvalitňovanie riadenia", uviedol pre TASR Mirossay.
Škola podľa nového rektora pociťuje veľký investičný dlh a potrebovala by na obnovu objektov približne miliardu korún. "V materiálno-technickej oblasti sa maximálne snažíme získať nové priestory, najmä pre situovanie našej novej Filozofickej fakulty a razantne sa chceme uchádzať o finančné prostriedky z európskych štrukturálnych fondov na rekonštrukciu existujúcich objektov. Pre zabezpečenie kvalitného vzdelávania budeme zvyšovať náročnosť výberu pedagogických a vedeckých pracovníkov," zdôraznil Mirossay.
UPJŠ patrí medzi najstaršie univerzity a je po bratislavskej Univerzite J.A. Komenského (UK) druhou najstaršou klasickou univerzitou na Slovensku. Vznikla v roku 1959 a vo svojej histórii nadviazala na tradície Universitas Cassoviensis založenej v Košiciach v roku 1657.
Koncom minulého roka na základe správy Hodnotenie verejných vysokých škôl a ich fakúlt, ktoré spracovala nezávislá agentúra ARRA, sa UPJŠ umiestnila medzi univerzitami všeobecného zamerania na druhom mieste hneď za UK. Ako informoval Mirossay, škola má tri centrá excelentnosti na Prírodovedeckej a Lekárskej fakulte, ktorá je počtom poslucháčov najväčšia. Vlastným produktom školy, ktorý už využíva 13 z 20 slovenských univerzít, je Akademický informačný systém, napojený na celorezortný projekt softvérového riadenia vysokých škôl SOFIA.
V ostatných rokoch pociťuje UPJŠ klesajúci záujem o štúdium exaktných vied, čo chce škola podľa nového rektora zmeniť lepšou propagáciou a popularizáciou výsledkov Prírodovedeckej fakulty a dobrého uplatnenia sa jej absolventov v praxi.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/