(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Železničná nemocnica otvorila oddelenie pracovnej zdravotnej služby.
@ Aktuálne -> Medicína     Oct 18 2007 - 09:07 GMT
(TASR) - Vykonanie kompletnej preventívnej prehliadky zamestnancov na jednom mieste oddelenom od pacientov zaručuje nové oddelenie pracovnej zdravotnej služby Železničnej nemocnice s poliklinikou (ŽNsP) v Košiciach.

Povinnosť pre zamestnávateľov vykonať vstupnú, výstupnú a opakovanú preventívnu prehliadku zamestnancov ukladá od 1. septembra zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. "Doposiaľ túto činnosť vykonávali praktickí lekári a platil to zamestnanec u praktického lekára. Posun je v tom, že teraz zamestnávateľ je povinný spraviť zmluvu s poskytovateľom a platí tak ušlý čas zamestnanca, ako aj samotný výkon poskytovateľovi," informoval generálny riaditeľ ŽNsP Michal Adami.
Nemocnica uzavrela zmluvu s 88 zamestnávateľmi, ku ktorým by malo v najbližšom období pribudnúť ďalších vyše dvadsať firiem z rôznych pracovných oblastí od súdnictva, cez obchodné reťazce, školstvo po verejnú správu. Denne vyšetria 30 - 50 klientov. "Zmluvu so Železničnou spoločnosťou Slovensko zatiaľ nemáme, tam poskytujeme preventívne prehliadky na základe iného zákona," dodal Adami.
"Preventívne prehliadky prebiehajú na jednom oddelení. Klienti nemusia chodiť po celej nemocnici a sú oddelení od chorých pacientov. Rýchlosť a rozsah prehliadky je závislá od pracovného zaradenia klienta a skladby naordinovaných odborných vyšetrení. Zamestnanec, ktorý príde na vyšetrenie o ôsmej hodine, môže byť z bežnej prehliadky doma už okolo 11. hodiny," uviedla prvé skúsenosti s oddelením Andrea Tomčovčíková, vedúca tímu Pracovnej zdravotnej služby ŽNsP. V rámci prehliadky zamestnanci absolvujú vyšetrenie krvi, moču, EKG a iné špecifické vyšetrenia v závislosti od zaradenia do rizikových skupín.
Spoločnosť Železničné zdravotníctvo Košice, ktorá prevádzkuje ŽNsP, získala licenciu na poskytovanie pracovnej zdravotnej služby pred rokom. Do vybudovania nového oddelenia investovala dva milióny korún. Zamestnávatelia na Slovensku si môžu vybrať zo zoznamu 77 firiem oprávnených vykonávať činnosti pracovnej zdravotnej služby, ktorý je dostupný na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR. V Košiciach túto službu poskytuje okrem ŽNsP ďalších sedem firiem.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/