(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
DPMK v súčasnosti neuvažuje o redukcii či rušení trolejbusovej dopravy.
@ Doprava -> DPMK     Oct 29 2007 - 16:47 GMT
(TASR) - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) podľa jeho generálneho riaditeľa Michal Tkáča nemieni v súčasnosti rušiť respektíve redukovať trolejbusovú dopravu.

Z približne 15 miliónov prepravných kilometrov ročne tvorí trolejbusová doprava v meste zhruba 1 milión, uviedol Tkáč pre TASR. Informoval, že nové vedenie DPMK v snahe znižovať a optimalizovať náklady, analyzovalo jednotlivé druhy košickej MHD, pričom z analýzy vyplynulo, že trolejbusová doprava je jedna z najnákladovejších. "Napriek tomu v tejto chvíli neuvažujeme so žiadnym obmedzovaním trolejbusovej dopravy. Naopak, posilnili sme výpravu v nočných spojoch a na tých linkách, kde trolejbusy premávajú. DPMK má v súčasnosti 27 trolejbusov, pričom premáva z nich 12.
O trolejbusovej doprave informoval Tkáč v súvislosti s občianskou petíciou Zachráňme košické trolejbusy, ktorú predložili aktivisti aj do Mestského zastupiteľstva. Poslanci ju však len zobrali na vedomie. Podľa hovorkyne Magistrátu mesta Košice Jany Geročovej z jej 9 937 podpisov bolo platných len 8 447 a nespĺňala požiadavku 20-% účasti obyvateľov mesta, aby bolo možné vyhlásiť celomestské hlasovanie k tejto problematike.
Podľa člena petičného výboru Ladislava Rovinského je tvrdenie DPMK o vysokých nákladoch na trolejbusovú dopravu len sčasti objektívne, pretože závisí od počtu nasadených trolejbusov a ich využitia. Rovinsky zároveň pripomenul, že bezprostredným impulzom na petíciu bola úloha pre generálneho riaditeľa DPMK z júlového rokovania predstavenstva. To mu totiž uložilo vypracovať opatrenia na možné postupné tlmenie trolejbusovej dopravy z dôvodov vysokých prevádzkových nákladov aj v súvislosti so stavebnými aktivitami, ktoré plánuje mesto Košice uskutočniť v centre mesta výstavbou Auparku a rekonštrukciou hotela Slovan. Pripraviť má aj návrh na odpredaj v súčasnosti nepotrebných trolejbusov.
Aktivisti sa nevzdávajú a podľa Rovinského pripravujú ďalšie podpisové akcie za zachovanie a rozvoj trolejbusovej dopravy v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/