(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Komunálne voľby - základná informácia
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 07 2002 - 15:26 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí musia splnomocnenci politických strán i nezávislí kandidáti predložiť kandidátne listiny na voľbu poslancov mestského zastupiteľstva a primátora mesta Košice, spolu s ostatnými náležitosťami, zapisovateľke Mestskej volebnej komisie (MVK) najneskôr do soboty 12. októbra, do 24. hodiny. Na podporu kandidatúry nezávislého poslanca je potrebných 600 hlasov. Do dnešného dňa bola predložená jedna kandidátna listina.

Volebné obvody pre voľbu poslancov mestského zastupiteľstva a primátora Košíc odsúhlasili poslanci MZ na svojom septembrovom rokovaní. Počty poslancov mestského zastupiteľstva volených v mestských častiach sú určené podľa podielu počtu obyvateľov mestskej časti na celkovom počet obyvateľov mesta.V meste bude zvolených 80 poslancov v 23 volebných obvodoch. Počet volených poslancov v príslušnom obvode je zverejnený na úradnej tabuli mesta, aj v jednotlivých miestnych úradoch mestských častí.

Volebné obvody sa zhodujú s mestskými časťami, len MČ Západ je rozdelená do dvoch volebných obvodov. Historické obce a malé mestské časti zvolia do mestského zastupiteľstva po jednom poslancovi (Barca, Džungľa, Kavečany, Košická Nová Ves, Krásna, Lorinčík. Lunik IX, Myslava, Pereš, Poľov, Œaca, Šebastovce, ahanovce, Vyšné Opátske), deväť poslancov bude z MČ Dargovských hrdinov, po osem z MČ Juh, Sídlisko KVP, Nad Jazerom, po sedem poslancov z MČ Staré mesto, Sídlisko ahanovce, Západ II. a po šesť poslancov z MČ Sever a Západ I.
Každá politická strana má právo delegovať svojho zástupcu do MVK rovnako do 12. októbra do 24. hodiny. Minimálny počet členov MVK je päť. Horná hranica počtu členov MVK nie je ohraničená. Chýbajúcich členov musí doplniť primátor mesta. Prvé zasadnutie Mestskej volebnej komisie sa uskutoční 15. októbra, členovia MVK na ňom zložia sľub do rúk primátora Zdenka Trebuľu.

MVK preskúma kandidátne listiny, najneskôr do 22. októbra zaregistruje kandidátov na poslancov MZ a primátora a o registrácii informuje splnomocnencov strán a koalícií a nezávislých kandidátov.
V prípade volieb starostov MČ a poslancov miestnych zastupiteľstiev plní funkciu obce každá z 22 košických mestských častí. V každej bude pracovať Miestna volebná komisia (MiVK), ktorá zaregistruje kandidátov na starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev.

Zapisovateľka Mestskej volebnej komisie JUDr. Eva Takácsová prijíma kandidátky v budove Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A na I. poschodí, C-111. Denne od 8.00 do 14.30 a v posledný deň podávania kandidátok, v sobotu 12. októbra, bude k dispozícii od 8.00 do 24.00 hod., obedňajšia prestávka od 12.00 do 13.00.
Telefonický kontakt: 64 19 271

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice
7. októbra 2002


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/