(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
K rozsudku v kauze 10-miliónového podvodu chýba len jeden listinný dôkaz.
@ Aktuálne -> Rôzne     Nov 08 2007 - 14:07 GMT
(TASR) - Predseda senátu Okresného súdu Košice I dnes odročil pojednávanie v kauze 10-miliónového podvodu na 27. novembra. Stalo sa tak pre chýbajúci listinný dôkaz. Poškodený, ktorý ho mal zaslať súdu, sa ráno faxom ospravedlnil a prisľúbil, že ho doručí v lehote 15 dní.

Obžalobe z pokračujúceho trestného činu podvodu čelí 53-ročný Ing. Jozef G., ktorý ako konateľ spoločnosti HKT, s.r.o, Košice uzatváral zmluvy o postúpení pohľadávok. Podľa žalobcu ich uzatváral s úmyslom obohatiť sa na úkor iného.
Okrem obžalovaného podnikateľa senát už vypočul asi 10 svedkov, zopár aj zo zahraničia, a oboznámil sa s listinnými dôkazmi. Nebyť nedoručeného listinného dôkazu, súd dnes mohol vyniesť rozsudok.
"Ing. Jozef G. priznal uzavretie zmlúv o postúpení pohľadávok so Železničnými stavbami, S. V. I. M., Kame Slovakia Group a Izaqua - František Č. Poprel však trestno-právnu zodpovednosť svojho konania. Teda, že v čase uzatvárania zmlúv mal úmysel niekoho podviesť, resp. sa na úkor iného obohatiť. Zdôraznil, že išlo o biznis založený na kupovaní a predávaní pohľadávok. Namietal výšku spôsobenej škody uvedenú v obžalobe s tým, že v nej nie je zahrnutá jeho provízia, na ktorú mal uzavretú zmluvu," povedala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.
Podnikateľ poukázal aj na to, že v kritickom období mal viac obchodných partnerov, voči ktorým si plnil záväzky zodpovedne. Uviedol, že obchod s pohľadávkami mal dobre premyslený a záväzky uhrádzal priebežne, podľa toho koľko mal finančných prostriedkov. Nepoprel, že občas sa vyskytli situácie, keď peniaze, ktoré mal na účtoch, nepoužil na úhradu záväzku napriek tomu, že to bolo v čase termínu jeho splatnosti. Investoval ich radšej do iného obchodu s tým, že zisk z neho v konečnom dôsledku prevýši sankcie za nedodržanie termínov.
Obžalovaný nepoprel, že peniaze získané z postúpených pohľadávok, ktoré odkúpil od vyššie uvedených spoločností a potom predal ďalším, použil na zakúpenie akcií spoločnosti ORM, a.s. so sídlom v Bratislave.
"K dlhom voči uvedeným zmluvným partnerom uviedol, že ich chce splatiť. Zdôraznil, že v prípade firmy Kame Group Slovakia na základe dohody s Marošom M. to v rámci obchodných činností už aj robí. Inými slovami, službami, ktoré mu poskytuje, si znižuje výšku dlhu. V súvislosti s týmto tvrdením súd čaká na predloženie listinného dôkazu," dodala Gálová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/