(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Baníkovi, ktorému odrezalo ruku, pomohli traumatológovia FNLP.
@ Aktuálne -> Medicína     Nov 14 2007 - 16:21 GMT
(TASR) - Na košickej Klinike úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura hospitalizovali 37-ročného pacienta, u ktorého došlo pred necelými dvoma týždňami k vážnemu pracovnému úrazu. Lekárom sa podarilo oddelenú ruku prišiť k predlaktiu, čím muža zachránili pred amputáciou.

"Bol to banský úraz. V robote mi pancierový dopravník zachytil ruku. Na všetko si pamätám," povedal zranený 37-ročný baník Peter Bečkei z Veľkého Krtíša, ktorý neuvažuje o návrate k pôvodnému povolaniu. Úraz je podľa baníka s 15-ročnou praxou nešťastnou náhodou. Príčiny a okolnosti úrazu sú v štádiu vyšetrovania.
Reťazový dopravník v bani Dolina vo Veľkom Krtíši mu odtrhol pravú hornú končatinu v oblasti zápästia. Pacient sa do nemocnice v Košiciach dostal po šiestich hodinách od úrazu. Lekári sa i napriek nepriaznivej prognóze rozhodli pre riskantný zákrok.
"Replantačná operácia trvala zhruba desať hodín a bola úspešná. Stav pacienta je stabilizovaný a ruka je vitálna. S prstami sa už pokúšame hýbať, pacient sám to zatiaľ nedokáže. Jeho rehabilitácia potrvá celé mesiace a vzhľadom na deštrukčnosť poranenia možno predpokladať, že funkčnosť ruky bude aj po zrehabilitovaní čiastočne obmedzená," konštatoval operatér Rastislav Burda.
Pacient postúpil aj operáciu na prekrytie defektov mäkkých tkanív a v budúcnosti ho čakajú ešte ďalšie operačné zákroky. Lekári veria, že sa podarí zachovať aspoň uchopovú schopnosť ruky a pacient by mal dokázať robiť základné úkony. Ako to bude s funkciou prstov, ukážu až nasledujúce mesiace.
Vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura Košice strávi zranený baník asi tri týždne, prepustiť by ho mali v priebehu budúceho týždňa.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/