(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zakladajú tradíciu nového hudobného festivalu NuForm
@ Kultúra -> Podujatia     Nov 21 2007 - 09:00 GMT
Najaktuálnejšie svetové hudobné trendy z oblasti mestskej kultúry a elektronickej hudby, videa a choreografií prináša nultý ročník festivalu NuForm s podtitulom Numusic - Nuvisual - Nuculture. Na 23.- 24. novembra ho pripravuje neštátne kultúrne Centrum súčasných umení (CSÚ) IC culture train v Košiciach.

Úvod festivalu v košickej mestskej časti Vyšné Opátske bude patriť novej formácii Petra Lipu mladšieho Nu Folder spolu so zoskupeniami Eddy Meets Yannnah z Chorvátska, rakúskym funkovým združením 60 minutes of Funk a slovenským dídžejom Kinetom, informovali dnes organizátori na tlačovej konferencii. Doplnia ich videoprojekcie slovenskej proveniencie Kubriel a Betakaroten. Ako zlatý klinec sobotňajšieho večera v CSÚ uvidia účastníci festivalu Drumagick - priekopníkov štýlu nusamba z brazílskeho Sao Paula. Košice sa tak zaradia medzi európske metropoly, ktoré zažijú pravý brazílsky hudobný karneval. To najkvalitnejšie z domácej tvorby odprezentujú slovenské formácie Drumotic a Foolcut.

"Naša organizácia IC culture train prináša po prvýkrát metropole východu i širokému okoliu víkend, zameraný na prezentáciu hudby, ktorá baví veľké metropoly sveta," uviedol pre TASR o festivale jeho dramaturg Kamil Sagan. Spresnil, že NuForm je festival, ktorý nazrie do sveta, a to v celom svojom ponímaní. Predstavia sa hudobné zoskupenia, projekty a jednotlivci, ktorí známe štýly ako je džez, funk, soul, bossa, samoba či rock and blues posúvajú do budúcnosti s rešpektom k starému, čím sa staré stáva súčasťou toho budúceho. "Trendom renomovaných zahraničných hudobných klubov je spájanie rôznych druhov umenia v jeden kompaktný produkt. Spojením kvalitnej hudobnej produkcie s jedinečnou scénografiou, netradičnými inštaláciami a videoprojekciou chceme obohatiť kultúrny zážitok návštevníkov a dať novú formu zábave i kultúre," dodal Sagan.

Festival NuForm má podľa jeho organizátorov ambíciu zaradiť sa medzi popredné svetové podujatia tohto druhu, ako je Sónar v španielskej Barcelone či bratislavský Wilsonic. Bližšie sa s ním možno oboznámiť na internetovej stránke www.icct.sk.

IC Culture Train - centrum súčasných umení ako jediné neštátne kultúrne zariadenie pôsobiace v Košiciach necelé dva roky ponúka na scéne súčasného umenia ucelenú dramaturgiu zameranú na všetky druhy umenia. Od decembra 2005 pripravuje celoročný program s 15 - 20 podujatiami mesačne. Z jeho dielne je napríklad festival Moon Ride, multimediálny projekt Interface na podporu kandidatúry Košíc na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, festival takzvanej druhej kultúry F2K a ďalšie.

zdroj: TASR


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/