(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Holováč sa domáha na súde výmazu z cirkevných registrov.
@ Aktuálne -> Rôzne     Nov 28 2007 - 08:59 GMT
(TASR) - Na 29. januára 2008 odročila včera sudkyňa Okresného súdu Košice 2 pojednávanie v kauze 51-ročného Košičana Michala Holováča, ktorý sa súdi s Pravoslávnou a Gréckokatolíckou cirkvou a domáha sa "výmazu" z ich registrov.

Podľa petitu žaloby žiada žalobca oboch odporcov zaevidovať zmenu jeho náboženského presvedčenia výmazom z členstva v cirkvi a vydať mu dokument o tejto zmene.
Ide o precedens v slovenskom súdnictve, keď občan žiada všeobecný súd, aby podobný úkon nariadil cirkvi. Holováč tvrdí, že len týmto právnym krokom sa zbaví všetkých väzieb s oboma cirkvami a stane sa úplne slobodným človekom, ako mu to zaručuje ústava.
Na dnešnom pojednávaní zástupcovia Prešovskej eparchie Pravoslávnej cirkvi tvrdili, že vystúpiť z cirkvi možno na základe žiadosti ich člena a následnom zázname v cirkevnej matričnej knihe. Žiadny dokument o vystúpení člena však cirkev nevydáva. Navyše, ako uviedli, sviatosť krstu, po ktorom sa pokrstený stáva členom cirkvi, zrušiť nemožno. Je to podľa nich aj preto, že sa tu necháva šanca bývalému členovi na návrat do cirkvi.
Zástupcovia Prešovského biskupstva Gréckokatolíckej cirkvi spochybňovali legitimitu svojej účasti na pojednávaní s tým, že Holováč nie je ich členom, keďže bol pokrstený ako pravoslávny. Žalobca však tvrdí, že sa stal aj gréckokatolíkom, keďže na prvé sväté prijímanie bol v 50-tych rokoch u gréckokatolíckeho kňaza a aj jeho matka je gréckokatolíčka.
"Nebudem sa k tomu teraz vyjadrovať, potrebujem si to uležať v hlave. Pán Holováč nie je členom Gréckokatolíckej cirkvi. Ja som gréckokatolícky kňaz a ani neviem, prečo som tu bol pozvaný," uviedol ¼ubomír Petrík z Prešovského biskupstva Gréckokatolíckej cirkvi, ktorý vystupoval v úlohe svedka.
"Pravda vyjde raz najavo. Ja som vstúpil do veľkého chlieva, kde 2000 rokov nebol žiadny poriadny hospodár s poriadnym náradím, aby to vyčistil. A toto je výsledok," uviedol k pojednávaniu Holováč, ktorý pôvodne žiadal v roku 2003 o "neodkladnú exkomunikáciu z cirkvi".
"Mohli povedať, že exkomunikácia neexistuje, vyčiarkneme vás a dáme vám o tom kúsok papiera a stačilo. Nič iné nebolo potrebné urobiť a ja som nemusel dávať žalobu na súd. Urobil som tak preto, aby som pred cirkevným balastom chránil svoje občianske práva," povedal Holováč po pojednávaní.
Zástupcovia cirkvi na súde uviedli, že cirkev nemôže niekoho exkomunikovať na vlastnú žiadosť. Môže tak urobiť len vysoký cirkevný hodnostár alebo cirkevná synoda voči veriacemu, ktorý sa voči cirkvi previnil obzvlášť závažným spôsobom. Navyše sú v cirkevnom práve taxatívne určené prípady, v ktorých je exkomunikácia prípustná.
O "výmaz" z cirkevných záznamov sa Holováč, pôvodným povolaním učiteľ, usiluje už tri roky. Opiera sa okrem iného aj o precedens z Grécka v kauze Kokkinakis a súdne rozhodnutie z 23. mája 1993 v podobnej veci.
Za jeden z dôvodov svojho, na slovenské pomery neobvyklého zámeru, považuje žalobca skutočnosť, že bez možnosti vlastného rozhodnutia bol aktom krstu prijatý do zoznamu príslušníkov pravoslávnej cirkvi.
Holováč, ktorého krst je zaznamenaný v matričnej cirkevnej knihe farnosti vo Vyšnom Orlíku v okrese Svidník, sa obrátil v roku 2003 na Gréckokatolícke a Pravoslávne biskupstvo v Prešove a Košický gréckokatolícky exarchát so žiadosťou o exkomunikáciu, respektíve anulovanie platnosti krstu a cirkevných sviatostí, ale bezúspešne. Preto v roku 2004 požiadal všeobecný súd podľa vlastných slov o "súdnu ochranu mojich ústavných a občianskych práv".
Za najvážnejší dôvod svojej snahy zbaviť sa väzieb s cirkvou považuje Holováč svoj nezáujem o historické cirkevné dedičstvo. Podľa jeho názoru má formu "prenasledovania heretikov v ranokresťanskom období, pálenia kacírov, kolaborácie s fašistickým režimom v čase druhej svetovej vojny a v súčasnosti aj otvorených vyhrážok ľuďom, ktorí majú iný ako cirkevný a náboženský svetonázor".
Detaily týchto skutočností Holováč analyzuje vo svojej knihe Tradičné kresťanské hodnoty alebo Asertivita naruby, ktorú vydal v roku 2004 a ponúkol ju aj vtedajším poslancom Národnej rady SR. Kontroverzná kniha vyvolala vo verejnosti a v médiách značný rozruch.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/