(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Farmárov v okrese Košice-okolie ohrozujú nízke realizačné ceny.
@ Aktuálne -> Región     Nov 29 2007 - 13:01 GMT
(TASR) - Nízke realizačné ceny na trhu s produktmi živočíšnej výroby nútia farmárov v okrese Košice - okolie likvidovať chovy. Potvrdzuje to okrem iných aj situácia spoločnosti Agro - Mold, a. s., Moldava nad Bodvou, ktorá sa zameriava na výrobu mlieka, odchov jalovíc, hydinové a bravčové mäso i ovčiarstvo.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Petra Hudáka staršieho už celkom zastavili v tomto roku výrobu hydiny, ktorej produkovali ročne 1 800 ton. "Tak isto obmedzujeme stavy ošípaných a prasníc, pretože si nemôžeme dovoliť stratovú výrobu," uviedol Hudák. Podľa neho realizačné ceny 32 Sk až 34 sk za kilogram bravčového mäsa sú nízke a môže prežiť len ten farmár, čo má nejaké skryté dotácie a lebo inú formu úhrady.
V Agro - Molde už zlikvidovali 220 kusov prasníc a poklesli im aj stavy vo výkrme ošípaných. Do marca budúceho roku pravdepodobne skončia s touto výrobou, podobne ako u hydinového mäsa.
Agro - Mold s takmer 190 pracovníkmi patrí medzi popredných zamestnávateľov v okrese Košice - okolie. Hudák upozornil, že tento trend, keď ich realizačné ceny sú hlboko pod nákladmi, môže zvýšiť nezamestnanosť v regióne. Navyše, živočíšna výroba úzko previazaná cez výrobu kàmnych zmesí s rastlinnou výrobou a ich úpadok, môže mať negatívny dopad aj na krajinotvorbu.
"Čo je však najdôležitejšie, môže to zlikvidovať domácu prvovýrobu ako predpoklad kvalitnej surovinovej základne pre spracovateľov, zvýšiť dovozy, a tým aj ceny potravín," dodal Hudák.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/