(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Fenestra pripravuje komplexnú pomoc pre týrané ženy.
@ Aktuálne -> Rôzne     Nov 29 2007 - 15:47 GMT
(TASR) - V Košiciach vznikla pracovná skupina na pomoc týraným ženám a deťom. Jej cieľom je zefektívniť pomoc a zainteresovať čo najväčší počet kompetentných inštitúcií pre efektívnu, cielenú a rýchlu pomoc týraným ženám.

"V priebehu piatich mesiacov trvania projektu sme urobili predbežný zoznam inštitúcií. Oslovili sme Krajské riaditeľstvo Policajného zboru, mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny a pilotne jednu z mestských častí Košice -Juh. Koncom septembra sa začala séria troch workshopov, ktoré boli prípravou na vznik pracovnej skupiny a zároveň sa prekladala publikácia Mosty pomoci, ktorej podnadpis je manuál na spoluprácu pri riešení prípadov domáceho násilia," povedala TASR na záver projektu financovaného ministerstvom vnútra, Radou vlády SR pre prevenciu kriminality koordinátorka zo združenia Fenestra Sylvia Králová. Väčšina z poskytnutej finančnej pomoci vo výške 380-tisíc korún bola venovaná na pomoc obetiam násilia.
Organizátori uvažujú do troch rokoch o kompletnom zasieťovaní, prepojení jednotlivých inštitúcií. "Chceli by sme dosiahnuť presieťovanosť jednotlivých inštitúcií prichádzajúcich do kontaktu so ženami, ktoré zažili alebo zažívajú násilie. Výhodou zasieťovaného systému bude to, že akúkoľvek inštitúciu žena kontaktuje ako prvú, rozbehne sa reťaz, ktorá ide mimo ženy, ktorá nemusí chodiť po rôznych inštitúciách, ale toto koleso pôjde mimo nej. Samozrejme, s jej súhlasom," uviedla Jana Oleárniková z košického záujmového združenia Fenestra.
Dotazníkové prieskumy potvrdili, že približne 80 - 97 percent žien má skúsenosť s domácom násilím. "Násilie sa vyskytuje vo všetkých ekonomických a vzdelanostných skupinách. To, že si ľudia myslia, že za násilie môže chudoba, zlá ekonomická situácia, prípadne alkoholizmus súvisí s tým, že tieto rodiny nepotrebujú násilie skrývať. Iná situácia je v dobre situovaných rodinách, kde násilie skrýva nielen násilník, ale aj samotná obeť týrania," uviedla Oleárniková.
Týraná žena sa v Košiciach môže obrátiť telefonicky na združenie Fenestra, na Úrade práce a sociálnych vecí a rodiny, políciu, prípadne centrum právnej pomoci, prokuratúru. Pomoc je bezplatná. Rovnako tak môžu urobiť týraní starší ľudia, deti a muži, ktorých združenie a kompetentné orgány nasmerujú na cielenú pomoc zameranú na daný typ skupiny.
Slovenská legislatíva je podľa Královej na dobrej úrovni. Od roku 2002 platí v trestnom práve zadefinovanie blízkej a zverenej osoby a rovnako možnosť nahlásenia násilného konania hocikým z okolia obete. "Problém je s vymožiteľnosťou a uplatňovaním práva v praxi. často sa ženy stretávajú, že problém zastane na jednej nekompetentnej osobe či nesprávnom prístupe," dodala Králová.
Záujmové združenie Fenestra je košická nezisková organizácia, ktorá od roku 1999 poskytuje špecifické ambulantné služby pre ženy, ktoré zažívajú alebo zažili násilie v rodine a ich deťoch. Fenestra realizuje vzdelávanie pre rôzne profesijné skupiny a podieľa sa na kampaniach a aktivitách pre verejnosť.
Komplexné služby týraným ženám poskytujú na Slovensku zatiaľ dva špecializované bezpečné domy s utajenou adresou určené len pre ženy a deti a špeciálne vyškoleným personálom na tieto skupiny týraných osôb.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/