(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
SPP rozšíril v Košiciach kapacitu stanice na stlačený zemný plyn.
@ Doprava -> DPMK     Dec 12 2007 - 09:04 GMT
(TASR) - Zvýšiť podiel autobusov v košickej MHD na stlačený zemný plyn (CNG) umožní rozšírenie kapacity doterajšej plniacej stanice, ktorú ako vlastnú investíciu odovzdali včera Dopravnému podniku mesta Košice (DPMK) zástupcovia Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Modernizáciu stanice a zvýšenie jej kapacity na 1 milión m3 ročne, čo je 60-% nárast oproti tomuto roku, si vyžiadal nákup 19 kusov moderných nízkopodlažných autobusov na plynový pohon značky Tedom od českého výrobcu v hodnote približne 130 miliónov Sk.
Ako uviedol ¼ubomír Blaško z SPP, investovali do rozšírenia kapacity vyše 20 miliónov Sk. Pripomenul, že pri použití plynu ako ekologického alternatívneho paliva vypúšťajú vozidla do ovzdušia o 40 % až 60 % menej škodlivých látok ako nafta a až o 99 % menej tuhých častíc. Od nového roku bude v Košiciach jazdiť už spolu 35 autobusov na pohon CNG. Do ovzdušia vypustia za 10 rokov životnosti o takmer 500 ton menej exhalátov, ako rovnaký počet naftových autobusov, dodal Blaško.
Podľa primátora Košíc Františka Knapíka významný je okrem ekologického prínosu aj ten moment, že MHD bude vďaka novým autobusom na plynový pohon v zimných podmienkach bezpečnejšia a spoľahlivejšia.
SPP už prevádzkuje čerpacie stanice na CNG - v Bratislave, Nitre, Košiciach, Michalovciach a dokončuje stanicu aj v Žiline. Len v Dopravnom podniku mesta Bratislavy jazdí 162 autobusov na plyn a ročná úspora oproti naftovým pohonom je takmer 35 miliónov Sk.
Košická stanica na CNG v areáli DPMK bude okrem autobusov MHD slúžiť aj bežným motoristom, využívajúcim ekologické palivo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/