(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poslanci KSK dostali notebooky, kraj ušetrí na papieri a poštovnom.
@ Aktuálne -> Región     Dec 14 2007 - 09:34 GMT
(TASR) - Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) budú na najbližšom zasadnutí krajského zastupiteľstva využívať nové notebooky. Úrad KSK počíta s výraznou úsporou nákladov na papier, tlač materiálov a distribúciu poštou. Náklady na notebooky s príslušenstvom pre 57 poslancov sú 2.135.000 korún.

Notebooky sú súčasťou projektu KSK, ktorý získal prestížnu cenu 9. ročníka súťaže Microsoft Industry Award za najlepšie riešenie pre samosprávu za rok 2007. Cieľom projektu, na ktorom sa podieľa košická spoločnosť ICOS, je zefektívniť, zjednodušiť a sprehľadniť procesy súvisiace so zastupiteľstvom KSK. "Výrazne sa ním urýchli proces interného schvaľovania, zníži sa množstvo kópií tlačených materiálov, zlepšia sa možnosti vyhľadávania," povedala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.
"Vznikla virtuálna hlasová a dátová mobilná sieť s priamym napojením na infraštruktúru Úradu KSK, ktorá zefektívni a sprehľadní komunikáciu s poslancami KSK, následne aj so všetkými organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, ale postupne umožní aj komunikáciu s voličmi, občanmi," uviedol vedúci odboru informačných a komunikačných technológií Úradu KSK František Kohányi.
"Jednoznačne nám to uľahčí prácu s materiálmi. Nabudúce si už notebooky musíme priniesť so sebou," povedal poslanec Imrich Zborai za SMK na nedávnom decembrovom zasadnutí zastupiteľstva KSK.
"Intenzívne sa na ňom učím. Sú tam dva nové programy, ktoré si musím zodpovedne naštudovať," uviedol poslanec Marián Biľo z poslaneckého klubu Smer-SD. Prácu poslancov skvalitní podľa slov poslanca Istvána Zachariáša aj nová webstránka. "Stránka bude poskytovať informácie poslancom. Materiálov na rokovanie je veľmi veľa. Len materiál decembrového zastupiteľstva s rozpočtom kraja má 100 strán. Každý poslanec bude mať vlastnú e-mailovú adresu, cez ktorú budú môcť obyvatelia s nami komunikovať. Poslanci, ktorí doteraz nepracovali s počítačom, sa to jednoducho budú musieť naučiť," uviedol Zachariáš.
Februárové zastupiteľstvo KSK sa kvôli notebookom a s tým spojenými väčšími priestorovými požiadavkami poslancov premiestni z malej zasadacej miestnosti do veľkej v priestoroch Magistrátu mesta Košice. Poslanec Martin Boritáš za KDH navrhol individuálny prístup kraja k zmluvám o prenájme notebooku, tlačiarne a mobilného telefónu s poslancami. "Nie každý poslanec chce k notebooku aj mobil a tlačiareň," uviedol Boritáš.
V rámci projektu bol vytvorený internetový portál digitálneho zastupiteľstva, na ktorom sú zverejnené všetky materiály, o ktorých rokujú poslanci. Sú prístupné pre verejnosť, takže občania môžu podrobne preštudovať ich obsah vrátane schválených uznesení a hlasovaní jednotlivých poslancov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/