(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Poistenci VšZP budú musieť špecialistov financovať z vlastných zdrojov.
@ Aktuálne -> Medicína     Dec 18 2007 - 09:04 GMT
(TASR) - Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco upozorňuje, že ak Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nenavýši finančné prostriedky do špecializovanej ambulantnej sféry o minimálne 40 percent, budú si od 1. januára 2008 musieť špecializovanú ambulantnú starostlivosť a lieky predpísané špecialistami financovať poistenci VšZP z vlastných zdrojov.

"Zmluvy, ktoré navrhla VšZP, sú pre súkromné špecializované ambulancie likvidačné, preto vyzývame Ministerstvo zdravotníctva SR, aby ako zriaďovateľ a hlavný akcionár VšZP ukončilo voči týmto ambulanciám svoj diskriminujúci prístup," uviedol za hlavnú koordinačnú radu SLÚŠ Janco.
VšZP vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová, garantuje, že svojim poistencom zabezpečí zdravotnú starostlivosť v rozsahu, ako stanovuje zákon. "Za poskytnutú zdravotnú starostlivosť u lekárov špecialistov, ktorá je hradená z verejného zdravotného poistenia, poistenci VšZP od začiatku budúceho roka v žiadnom prípade platiť nebudú," uvádza sa v stanisku.
Proces rokovaní so zástupacmi stavovských a profesijných organizácií o zmluvách a cenových podmienkach na rok 2008 podľa VšZP ešte nie je ukončený. Poisťovňa však počíta so zvýšením ceny za výkony v jednotlivých typoch zdravotnej starostlivosti v rozsahu, ako to dovoľuje schválený rozpočet na budúci rok. O výsledkoch rokovaní bude VšZP informovať až po ich ukončení.
Najdôležitejšou podmienkou je podľa Janca cena bodu. "Cena bodu nemôže ostať na pôvodnej úrovni 50 halierov, pretože podľa zákona sme povinní dať vyššie platy, platiť vyššie odvody, energie, viacej stojí nájom. Vieme o tom, že nemocnice požiadali VšZP o 100 až 110- percentné navýšenie platieb, takisto majú dostať viac aj gynekológovia a všeobecní lekári. Jedine na našom sektore sa ide šetriť," spresnil Janco.
Najväčším argumentom takéhoto prístupu je podľa prezidenta SLÚŠ to, že činnosť súkromných špecialistov môžu nahradiť štátne amulancie. "V týchto ambulanciách budú pracovať lekári, ktorí robia na lôžkovej časti nemocnice. Neviem si predstaviť, ako budú stíhať ambulantnú starostlivosť, keď už teraz nestíhajú prácu na lôžkovej časti. Pokiaľ by nedošlo k navýšeniu ceny bodu, znevýhodnili by sa poistenci VšZP. Ostatné poisťovne idú navýšiť cenu bodu. Nie sme ochotní peniaze, ktoré zarobíme inde, vydávať na poistencov VšZP len preto, aby sme sa udržali. Budeme rušiť zmluvy alebo si budú ľudia platiť," dodal Janco, ktorý vidí riešenie situácie v otvorenej diskusii s ministrom zdravotníctva a premiérom vlády.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/