(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Fenestra začala budovať vzťahy medzi matkou a deťmi poznačenými násilím.
@ Aktuálne -> Rôzne     Dec 19 2007 - 14:53 GMT
(TASR) - Krízové centrum záujmového združenia žien (ZZŽ) Fenestra rozšírilo svoje služby o program zameraný na budovanie a posilnenie vzájomného vzťahu matky a dieťaťa poznačených domácim násilím. Súčasťou projektu uskutočneného od marca 2007 do júna 2008 je vydanie informačnej brožúry pre ženy Žijeme spolu bez násilia a obrázkovej pracovnej knihy pre ženy a deti Ja a mama, ktoré by mali byť k dispozícii začiatkom budúceho roka.

V publikácii sú informácie o vplyve násilia na deti, o zmenách vzájomného vzťahu matky a dieťaťa. Ilustrovaná publikácia je určená mladším deťom od štyroch do šiestich rokov. Pozostáva z hier a aktivít, ktoré majú napomôcť v domácom prostredí otvorene hovoriť o násilí s mamou. Publikácie budú použité na workshopoch pre pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s takouto skupinou klientov.
Výstupom projektu je aj systém aktívnej psychoterapie zameranej na budovanie vzťahu matky a dieťaťa žijúcich vo vzťahu s násilným partnerom. "Raz do týždňa prichádza žena s dieťaťom na stretnutie. Počas štyroch týždňov. Je to robené formou hry, zameranej na identifikáciu toho aké majú deti alebo ženy ťažkosti. Snažíme sa podporovať ženy a deti v aktívnej komunikácii a vo vzájomnom spoznávaní sa a porozumení," povedala Dušana Karlovská zo združenia Fenestra.
Reakcie na terapiu sú podľa slov Karlovskej dobré, deti sa tešia, že majú aspoň na chvíľu mamu pre seba a na spoločnú hru. Prvý cyklus individuálnej terapie matky a dieťaťa bol spustený v apríli na prvých desiatich skupinkách. "Deti a mamy chodia na stretnutia veľmi rady. Začali otvorenejšie komunikovať o situácii doma, odstránili sa psychosomatické problémy detí, hnev, nespavosť, mnohé deti preberali násilné vzorce a prejavovali voči mame agresivitu," uviedla Karlovská, podľa ktorej dopad priameho alebo nepriameho násilia na deti je veľký. "Násilie negatívne ovplyvňuje zdravý vývin dieťaťa. U chlapcov sa môže stať, že násilie budú praktizovať vo svojich vzťahoch a dievčatá sú náchylné nájsť si partnera s násilníckymi sklonmi. Dôležité je, aby sa pomoc dostala k žene a zároveň aj k dieťaťu."
Denne sa v ZZŽ Fenestra stretnú dve pracovníčky združenia s desiatimi ženami s problémom domáceho násilia z rôznych sociálnych a vzdelanostných vrstiev. "Problém domáceho násilia sa netýka len sociálne slabších rodín, tam je to len viac viditeľné," poznamenala Natália Krokavcová zo združenia Fenestra. Záujem o terapiu je veľký, obmedzujúce sú len personálne a priestorové možnosti združenia. Terapii sa v súčasnosti venujú tri pracovníčky.
Projekt s rozpočtom jedného milióna podporili Nadácia SPP, Rada vlády SR pre prevenciu kriminality pri Ministerstve vnútra SR a fond Hodina deťom.
Záujmové združenie žien Fenestra je nezisková, mimovládna organizácia. Od roku 1999 sa snaží prispieť k zmene situácie žien a detí, ktoré zažili domáce násilie. Združenie prevádzkuje krízové centrum a svojimi aktivitami aktívne prispieva k obhajobe ľudských práv žien.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/