(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vyše 43 miliónov korún žiada od DPMK spoločnosť OutClaim.
@ Doprava -> DPMK     Dec 19 2007 - 15:19 GMT
(TASR) - Viac ako 43 miliónov Sk žiada od Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) spoločnosť OutClaime, s ktorou mal podnik zmluvu o vymáhaní pohľadávok od čiernych pasažierov. Neskôr ju však nové vedenie DPMK označilo za neplatnú a spoluprácu prerušilo.

Spoločnosť OutClaim dala DPMK termín na zaplatenie sumy do 22. decembra, v opačnom prípade ju bude vymáhať súdnou cestou, uviedla dnes na tlačovej konferencii manažérka spoločnosti Alexandra Kvietková. Podľa nej vyčíslená škoda pozostáva jednak z pokuty za nedodržanie zmluvy, jednak z náhrady škody, ktorá vznikla OutClaimu z nákladov za služby advokátovi a sankcií zo strany Európskeho rozhodcovského súdu.
"S požiadavkou spoločnosti OutClaim sme sa prvýkrát oboznámili 18. decembra v popoludňajších hodinách. Podľa obsahu požiadavky na zaplatenie zmluvnej pokuty a náhrady škody DPMK môže zodpovedne prehlásiť, že nárok spoločnosti OutClaim je v celom rozsahu neopodstatnený. Dôvodov je viac, ale budeme ich bližšie špecifikovať v súdnom konaní," uviedol pre TASR generálny riaditeľ a člen predstavenstva DPMK Michal Tkáč. Podľa neho je paradoxné, že "spoločnosť OutClaim požaduje od DPMK náhrady škody, pričom v skutočnosti bola škoda spôsobená DPMK a jej rozsah je predmetom právnej a ekonomickej analýzy".
OutClaim a DPMK podpísali zmluvu o deblokácii pohľadávok od čiernych pasažierov po uzavretí verejnej súťaže v marci 2006. Začali ju plniť od mája 2006 a obe strany ss ňou riadili do polovice apríla 2007. Podľa Kvietkovej nové vedenie DPMK potom bez akéhokoľvek rokovania odovzdávanie pohľadávok na vymáhanie zastavilo. Koncom mája DPMK označil zmluvu za neplatnú a vypovedal spoločnosti OutClaim plnú moc. To jej podľa Kvietkovej znemožnilo vo vymáhaní vyše 12 000 pohľadávok pokračovať na Európskom rozhodcovskom súde v Košiciach, a tým ju poškodilo.
"Za čas našej spolupráce získal DPMK historicky prvých 700 000 korún od čiernych pasažierov," tvrdí Kvietková. Trojdňovú lehotu pre DPMK na zaplatenie vypočítanej vyše 43-miliónovej škody nepovažuje manažérka za ultimátum, ale za bežnú prax v takýchto sporoch.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/