(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Spevácky zbor Csermely pripravil tradičný novoročný koncert
@ Kultúra -> Koncerty     Jan 06 2008 - 07:28 GMT
(TASR) Tradičný už 10. novoročný koncert speváckeho zboru Csermely a jeho hostí z domova i zahraničia sa uskutočnil včera v košickom Dome umenia.

Predstavilo sa šesť speváckych zborov vrátane francúzskeho mužského telesa Choeur D`Hommes D`Yport. Zaznela široká žánrová škála - od barokových zborových skladieb cez klasickú opernú a operetnú tvorbu až po vianočné koledy a námornícke piesne. Niektoré kompozície, medzi nimi Haleluja z Händlovho oratória Mesiáš, zaspievalo na záver všetkých vyše 140 účinkujúcich spoločne.

So symfonickým orchestrom zostaveným pre túto príležitosť z členov košickej Štátnej filharmónie pod taktovkou Karola Kevického vystúpil ako hosť koncertu tenorista Peter Dvorský s bratom Jaroslavom, maďarské sopranistky Tünde Szabóki a Katalin Havasi a košická konzervatoristka Veronika Havasiová.

Peter a Jaroslav Dvorskí zaspievali aj slávnu áriu Nessun dorma (Nikto nespí) z opery Giacoma Pucciniho Turandot. "Možno povedať, že táto ária sa už stala hitom svetových tenoristov. Rád ju spieval aj slávny, nedávno zosnulý Luciano Pavarotti, takže sme to pojali ako malú spomienku na veľkého speváka," uviedol pre TASR Peter Dvorský. Ako to zvykne robiť pri podobných hudobných príležitostiach, nevynechal veľký slovenský hit Najkrajší kút z operety Gejzu Dusíka Hrnčiarsky bál.

Jubilejným koncertom zbor Csermely, ktorý pracuje pod rovnomenným občianskym združením, zároveň oslávil 35. výročiu svojho vzniku. Podľa jeho umeleckého šéfa Jozefa Havasiho súbor sa za ten čas vypracoval medzi popredné zborové telesá doma i v zahraničí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/