(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bezdomovcom pomáhajú prežiť zimu sestry vincentky a dobrovoľníci
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 07 2008 - 12:17 GMT
(TASR) - Vyše 120 bezdomovcov vrátane matiek s deťmi našlo v týchto dňoch v chladných a na sneh bohatých Košiciach útočisko v útulku v bývalých kasárňach kpt. Jaroša na Kukučínovej ulici.

Vďaka mestu, ktoré zariadenie otvorilo, tu od začiatku decembra 2007 pomáhajú bezdomovcom sestry vincentky z košickej komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul, líder neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život páter Peter Gombita a dobrovoľníci. Do pomoci ľuďom bez domova sa zapojila v rámci charitatívneho kresťanského podujatia dobrovoľníkov Plamienková štafeta.

Priestory zariadenia na Kukučínovej ulici boli pre ľudí bez strechy nad hlavou bezpečným domovom aj počas vianočných sviatkov a na prelome rokov. Vianočnú večeru podával bezdomovcom primátor mesta Košice František Knapík a jeho námestníci. Ïalšie večere zabezpečili členovia košického Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi a. v.

"Navštívili nás aj jednotlivci, ktorí do zariadenia priniesli svoje dary a príspevky,“ informovala sestra predstavená Veronika Gergelová. Ocenila ochotu doterajších dobrovoľníckych účastníkov Plamienkovej štafety, medzi ktorými boli kresťanskí aktivisti, jednotlivci z farností, napríklad z košickej mestskej časti Nad Jazerom, členovia mužskej rehole Misijná spoločnosť sv. Vincenta de Paul z Košíc – Šace, poslucháči košických vysokých škôl, ktorých sestričky oslovili prostredníctvom Univerzitného pastoračného centra, a ďalší.

Zima zaplnila košické azylové zariadenia a na Kukučínovej ulici našli prechodnú strechu nad hlavou i dve matky s deťmi, hoci tu sa pôvodne s ubytovaním týchto skupín nerátalo. Sestry vincentky celodenne ošetrujú aj viacerých veľmi ťažko nemocných, ktorí sa po skončení hospitalizácie nemajú kam uchýliť.

Po skončení sviatkov, dovoleniek a prázdnin sestry vincentky predpokladajú, že dobrovoľnícka pomoc sa zintenzívni. Naďalej je žiadaná výpomoc hlavne na nočné služby. Ako uviedla dobrovoľníčka Eva Bombová, v útulku uvítajú aj iné prejavy solidárnej pomoci núdznym – v tomto čase sú aktuálne hlavne teplé pančuchy, ponožky a zimná obuv.

Aktivity košickej komunity Spoločnosti dcér kresťanskej lásky svätého Vincenta de Paul, zamerané na prospech najbiednejších, ocenilo v minulosti mesto Košice i tým, že komunita i jej predošlá sestra predstavená Alžbeta Kišidayová, ktorá teraz pôsobí v Banskej Bystrici, sú laureátkami Ceny mesta Košice.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/