(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Projekt inovačnej stratégie NORRIS realizuje KSK a severomaďarské župy.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jan 23 2008 - 14:03 GMT
(TASR) - Posilniť regionálnu a ekonomickú kohéziu a konkurencieschopnosť Košického samosprávneho kraja (KSK) a severomaďarských žúp Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves a Nógrad je cieľom bilaterálneho projektu regionálnej inovačnej stratégie NORRIS. Spolu 9 subjektov z oboch regiónov, ale aj Španielska a Rakúska, ho realizovalo od júna 2005 do januára 2008, pričom 100 % z jeho celkového rozpočtu 703 450 EUR financovala Európska únia (EÚ).

Projekt realizovali v rámci 6. rámcového programu EÚ s cieľom podporiť absorpčnú kapacitu eurofondov. "Predstavuje jedinečnú príležitosť implementovať regionálnu inovačnú stratégiu (RIS) v prihraničnom prostredí, ktoré bude v značnej miere pomáhať budovaniu európskej siete pre výskum a rozvoj, tam kde prihraničné spojenia a väzby medzi malými a strednými podnikateľmi a výskumnými štruktúrami sú už vytvorené," uviedol pre TASR podpredseda KSK Ján Szöllös.
Pripomenul, že severomaďarský región susedí s KSK, s ktorým má historicky veľmi silné ekonomické, sociálne a geografické väzby. Obidva regióny čelia rovnakým problémom v oblasti konkurencieschopnosti, ale aj výzvam v oblasti inovácií. "Máme odhodlanie a úmysel vzájomne spolupracovať s cieľom zlepšiť ekonomický rozvoj svojich regiónov. Projekt má za cieľ preformulovať a vrátiť ekonomickú dôležitosť osi Košice - Miškovec v tejto ekonomickej a zemepisnej oblasti Európy," dodal Szöllös.
Na záverečnom workshope k projektu NORRIS v utorok predstavili návrh RIS KSK a prioritné pilotné projekty, ktoré z regionálneho hľadiska významne prispejú k podpore výskumu, vývoja a inovácií v kraji.
Stratégiu má ešte schváliť februárové Zastupiteľstvo KSK. Ako informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková, je pripravených 29 regionálnych návrhov. Medzi prioritné patrí IT Valley klaster, zameraný na pracovné príležitosti v informačných technológiách s vysokou pridanou hodnotou, ďalej klaster obnoviteľných zdrojov energie, vybudovanie Cassovia High tech parku a vedecko-technologického parku Technicom v spolupráci s košickou Technickou univerzitou a technologické centrum obnoviteľných zdrojov energie.
Podľa Bobrikovej RIS KSK vytvára dobré podmienky na založenie Regionálneho inovačného centra. Vznik takýchto centier iniciovalo v rámci Stratégie konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010 Ministerstvo hospodárstva SR a okrem KSK budú aj v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/