(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Najväčší záujem o ECDL certifikáty mali zdravotne postihnutí na východe.
@ Aktuálne -> Región     Jan 29 2008 - 09:04 GMT
(TASR) - Záujem o ECDL osvedčenia známe aj ako európske vodičské preukazy na prácu s osobnými počítačmi zo strany postihnutých stúpa. Slovenský zväz telesne postihnutých (SZTP) vyškolil v priebehu jedného roka viac ako 200 záujemcov, ktorým podľa projektovej manažérky SZTP Moniky Vrábľovej vďaka certifikátu stúpla šanca na zamestnanie.

Projekt vzdelávania v informačných a komunikačných technológiách pre občanov so zdravotným postihnutím je realizovaný od júla 2006 prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu v piatich regiónoch Slovenska: v Liptovskom Mikuláši, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a v Bratislave.
"Od februára minulého roka sme vyškolili viac ako 215 účastníkov kurzu. Posledné školenia ešte prebiehajú v Banskej Bystrici. V Košiciach sme dnes odovzdali prvých 13 certifikátov ECDL," informovala TASR po skončení košickej konferencie Vrábľová.
V druhom najväčšom meste Slovenska SZTP prostredníctvom projektu zaškolilo 75 ľudí, z nich na testy sa odhodlalo 13 absolventov. "V Košiciach bola najväčšia účasť. Za veľký úspech považujeme, že z 13 adeptov zvládli kompletný test desiati a traja prešli testami čiastočne. Obdivuhodné bolo, že medzi nimi nie sú len mladí ale i starší nad 60 rokov, ktorí boli viac motivovaní a podľa lektorky aj disciplinovanejší," doplnila Vrábľová.
Vzdelávanie bolo určené pre členov SZTP, pre všetkých občanov so zdravotným postihnutím, ktorí sú znevýhodnení ako uchádzači o zamestnanie v jednotlivých regiónoch a v dobe vzdelávania neboli zamestnaní, pre občanov so zdravotným postihnutím ohrozených sociálnym vylúčením, pre starších spoluobčanov, pre dlhodobo evidovaných spoluobčanov na úradoch práce sociálnych vecí a rodiny, pre občanov evidovaných v agentúrach podporovaného zamestnávania, pre matky zdravotne postihnutých detí a pod.
Záverečné konferencie spojené s odovzdaním ECDL certifikátov sa uskutočnia v utorok 29. januára v Liptovskom Mikuláši, 11. februára v Žiline, 19. februára v Banskej Bystrici. Presný termín bratislavskej konferencie ešte nie je známy.
Cieľom projektu s rozpočtom šesť miliónov korún bolo rozšíriť ponuku školení a rekvalifikačných programov pripravovaných podľa individuálnych potrieb uchádzačov o zamestnanie a zdokonaliť tak nástroje aktívnej politiky trhu práce voči osobám ohrozeným sociálnym vylúčením. Projekt vyvrcholí koncom februára.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/