(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Okolo pripravovanej výstavby elektrárne v Trebišove pokračuje diskusia.
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 29 2008 - 13:01 GMT
(TASR) - Okolo pripravovanej výstavby najväčšej slovenskej tepelnej elektrárne v Trebišove pokračuje kontroverzná diskusia medzi investorom, ochranármi, občianskou iniciatívou a samosprávou. Presiahla už hranice Slovenska, keďže by mala byť situovaná v blízkosti vinohradníckej Tokajskej oblasti na Slovensku a v Maďarsku.

Podľa hovorcu investora Československej energetickej spoločnosti (ČES), a.s. Košice pre projekt Nového energetického zdroja (NEZ) v Trebišove Tomáša Gyurcseka sa v slovenských a v maďarských médiách objavili "viaceré nepravdivé informácie, ktoré zavádzajú verejnosť a poškodzujú dobré meno ČES".

Podľa niektorých médií predseda Rady obcí tokajskej vínnej oblasti Ferenc Marcinkó povedal, že popol, ktorý prevládajúci severný vietor nasmeruje práve nad Tokajskú oblasť, poškodí nielen vinohrady, ale aj ďalšie prvky životného prostredia. Gyurcsek reagoval, že technológia pre množstvo znečisťujúcich látok na výpustí z komína je navrhnutá s ohľadom na prísne medzinárodné referenčné dokumenty BAT. Podľa neho v častiach za kotlami budú použité špičkové tkaninové filtre s vysokou účinnosťou zachytenia tuhých znečisťujúcich látok až 99,94 %. Popolček, nie popol, sa v žiadnom prípade nedostane do ovzdušia, tvrdí hovorca ČES.

Podľa hovorkyne maďarskej pobočky Greenpeace Szabiny Mózesovej je zarážajúce, že slovenské Ministerstvo životného prostredia pozitívne hodnotilo štúdiu vplyvov elektrárne na životné prostredie, ktorá nezohľadnila viaceré dôležité momenty. "Štúdia sa nezaoberá napríklad tým, ako sa bude skladovať tuhý odpad v objeme 465 000 ton, ktorý elektráreň ročne vyprodukuje," vyjadrila sa Mózesová. Gyurcsek však tvrdí, že dočasná i externá skládka vedľajších energetických produktov bude skladovať takzvaný stabilizát. Je to zmes fluidného popola, popolčeka a vody. Zmes sa vizuálnymi vlastnosťami podobá na maltu a podobne sa i správa. Po určitej dobe zatuhne. Skládka bude opatrená skrápaním proti prípadnému uvoľňovaniu pôsobením veternej erózie, vo finálnej podobe bude skládka opatrená vrstvou zeminy a zatrávnená. Významná časť stabilizátu navyše bude slúžiť ako druhotná surovina využiteľná v priemysle pre výrobu stavebných hmôt.

Mária Macíková za tokajské obce napadla štúdiu dopadov elektrárne na Tokajskú vinohradnícku oblasť. Povedala, že o reakciu požiadali Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky, aj Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Podľa ich stanoviska vraj "vybudovanie NEZ v Trebišove môže ohroziť kvalitu a produkciu Tokajskej vinohradníckej oblasti a neprispeje k snahe o zápis oblasti do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO". Gyurcsek reagoval, že projekt NEZ v Trebišove je navrhovaný tak, aby bol minimalizovaný dopad na jeho najbližšie i ostatné okolie. Pripomenul, že k vplyvu NEZ na tokajskú oblasť sa odborne vyjadril Štefan Hronský – znalec v odbore Poľnohospodárstvo, vinohradníctvo a vinárstvo. Toto vyjadrenie je súčasťou dokumentácie EIA zverejnenej na stránkach www.enviroportal.sk. "Výstavba a prevádzka NEZ nebude negatívne vplývať na kvalitu hrozna a z neho vyrobeného vína v Tokajskej vinohradníckej oblasti pri dodržaní uvedených technických a prevádzkových parametrov. Opodstatnenosť stanoviska je možné dokladovať výsledkami aktuálnych chemických rozborov reprezentatívnych vzoriek pôdy, hrozna i vína v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Nemôže sa zámerne obchádzať fakt, že investícia je podmienená monitorovaním rizikových prvkov v ovzduší, pôde, hrozne i vo víne a podľa výsledkov monitoringu musí investor robiť opatrenia pre prípadnú elimináciu nežiaducich vplyvov", dodal Gyurcsek.

V kampani proti výstavbe NEZ v Trebišove nepoľavuje občianske združenie Trebišov nahlas. Podľa jeho predsedu Gejzu Goreho sa pod protestnú petíciu podpísalo približne 9000 občanov. OZ poukazuje najmä na neštandardné umiestnenie NEZ v blízkosti obytnej zóny do 200 m od obydlí zo západnej a južnej strany, 400 m od základnej školy a 950 m od centra mesta. NEZ by mal stáť aj v blízkosti ďalšieho veľkého zdroja znečisťovania - tepelnej elektrárne Vojany.

V súlade s občianskou iniciatívou je aj postoj trebišovskej samosprávy. Na rokovaní Mestského zastupiteľstva 24. januára prijali poslanci drvivou väčšinou uznesenie, odmietajúce výstavu NEZ v Trebišove.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/