(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na kontrolu originality vozidla vodiči čakajú jeden, maximálne dva dni
@ Aktuálne -> Doprava     Feb 11 2008 - 19:38 GMT
(TASR) - Na vykonanie kontroly originality dovezeného motorového vozidla v Košiciach sa čaká jeden, maximálne dva dni. Kontrola trvá zhruba hodinu a majiteľa automobilu vyjde na niekoľko tisíc korún.

"Problém bol najmä na začiatku januára, kedy sme začínali a denne sme robili štyri - päť áut. Momentálne robíme 20 áut za deň, preto je čakacia lehota taká krátka. Dåžka kontroly je individuálna, na každom aute sa technik zdrží hodinu, inde hodinu a pol, minimálne 80 minút," informoval TASR konateľ spoločnosti Auto Bodnár, s. r. o., Košice René Bodnár, ktorá je jedným z piatich funkčných pracovísk v Košickom kraji.
Od januára sa len v tomto servise podarilo odhaliť tri automobily s pozmenenými číslami karosérií a dokladov dovezených z Česka a Nemecka. "Boli tam prerazené VIN čísla karosérií. Bežné je falšovanie dokladov. Pozmenené údaje sme povinní zaevidovať do databázy a nahlásiť polícii. Zatiaľ bol vo všetkých troch prípadoch majiteľ nevinne," prezradil skúsenosti s kontrolou Bodnár, podľa ktorého je povinné zavedenie takejto kontroly vhodné na zamedzenie automobilovej kriminality.
"Kontrolu originality vozidiel sme vykonávali aj v minulom roku. Bolo to na dobrovoľnosti majiteľa vozidla. Od januára sme len v našom servise vybavili takmer 400 automobilov," dodal Bodnár.
Kontrole originality podliehajú vozidlá jednotlivo dovezené zo zahraničia, vozidlá po prestavbe a vozidlá pred zmenou majiteľa povinne od 1. januára. Cieľom je zamedziť trestnú činnosť súvisiacu s vozidlami na území Európskej únie.
Podľa informácií spoločnosti IRIS IDENT, s. r. o., poverenej Ministerstvom dopravy pôšt a telekomunikácií SR na zabezpečenie vykonávania kontroly originality vozidiel v Košickom kraji, je zatiaľ päť autorizovaných servisov v Košiciach, Michalovciach a jeden v Rožňave. Licencia na vykonávanie tejto špecifickej činnosti bola okrem týchto servisov pridelená aj ďalším desiatim subjektom, ktoré by mali svoju činnosť začať najneskôr do dvoch rokov od pridelenia licencie. Na Slovensku by mala podľa údajov na web stránke spoločnosti vzniknúť sieť 150 - 180 pracovísk kontroly originality vozidiel.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/