(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ostane po Zlatom žobrákovi len žobrácka palica?
@ Aktuálne -> Médiá     Oct 14 2002 - 14:59 GMT
Takmer každý rok začína prvé stretnutie riaditeľky festivalu lokálnych Televízií Evy Děkanovskej s novinármi jej konštatovaním, že ak to takto pôjde ďalej, festival bude nutné z finančných dôvodov ukončiť. Človek by očakával, že toto výnimočné stretnutie tvorcov televíznych programov časom získa na oficiálnej podpore. Pozorujúc jednotlivé ročníky, sám musím konštatovať, že úroveň stúpa, čoho dôkazom je aj tohoročná účasť Eugena Chaplina. Ten si tento festival ako miesto pre svetovú premiéru filmu o jeho otcovi – Charlie Chaplinovi. Ročník 2002 sa opäť skončil za honosnej oslavy spojenej s galaprogramom v Dome umenia, avšak tlačová beseda, ktorá jej predchádzala, nedávala veľa optimizmu.


V minulých rokoch toto podujatie organizačne zabezpečoval štáb z prostredia televízie TV NAŠA, resp. TV Global. Tieto televízie zanikli, niet sa čo čudovať. Lokálny reklamný trh je slabý a manželom Děkanovským sa v podstate naskytol životný kšeft, keď všetko dostúpili v prospech TV JOJ. Aj tí najväčší nadšenci lokálnych televízií by pravdepodobne postupovali rovnako. Podľa vyjadrenia Marcela Děkanovského však Vladimír Železný v čase uzatvárania obchodu prisľúbil festival Zlatý žobrák finančne podporiť. Riaditeľ Rybníček údajne spomenul sumu 300 tisíc Sk. Tri týždne pre začiatkom festivalu už pán Železný neprevzal hovor, len po sekretárke odkázal, že si na žiaden sľub nepamätá. Lenže tento vyslovil aj pred primátorom mesta Košice Zdenkom Trebuľom, ktorý v tomto zmysle utrúsil poznámku aj na slávnostnom galavečere. Pochopil ju len ten, kto pozná pozadie. Podľa manželov Děkanovských im údajne povedal, že Vladimírovi Železnému zašle list, v ktorom sa ho opýta, či vie, že slovo robí muža.

Potom sa už človek nemôže čudovať, že popri televíznom mediálnom partnerstve festivalu sa popri Markíze, TV3 a Teleprioru nenachádzalo aj logo televízie JOJ. Podľa vyjadrenia riaditeľky festivalu Evy Děkanovskej totiž mediálne partnerstvo spočívalo aj v televíznej prezentácii upútavky na túto akciu. Len TV JOJ si za to zapýtala peniaze.

Toho roku absentovala aj Cena starostu Starého mesta, ktorú v minulosti udeľoval Ján Süli. Teraz údajne odmietol 5 dní pred festivalom. Keď si k tomu pripočítame, že neprišiel ani očakávaný grant a Ministerstvo kultúry SR ostalo verné svojim tradíciám, čiže opäť neprispelo ani halierom, je existencia tohto ročníka malým divom.

Pritom prišlo 118 účastníkov zo 17 krajín. Do súťaží poslali 36 hodín nakrútených televíznych programov, z ktorých porota vyberala 12 hodín. Porota, ktorá ich posudzovala mala členov z USA, Švajčiarska, Juhoslávie, Českej republiky, Maďarska a Slovenska. Výsledok rozvoja lokálnych televíznych médií na Slovensku? Vlani hlavnú cenu vyhrala TV Naša. V tomto roku iba z cien ostala v slovenských rukách, aj to vďaka študentskému príspevku z FAMU.

Filmy z Balkánu mimoriadne zaujali a zožali viacero cien. Poliaci, ktorí získali hlavnú cenu, museli pri nakrúcaní dokumentu používať neprestrelné vesty a prilby. Išlo o investigatívnu sondu do sveta zločinu. Tvorcovia programov lokálnych televízií postúpili o pekných pár stupienkov vyššie. Od prvopočiatkov festivalu je predsedom poroty americký mediálny expert, novinár a fotograf Ed Baumeister. Keď som sa ho opýtal, prečo tu vlastne každým rokom chodí, strávi desiatky hodín cestou, len aby prišiel na Zlatého žobráka, odpovedal: „Mám viac dôvodov, ale jeden je hlavný. Chodím sa k vám učiť. Keby som celý rok neprestajne sledoval spravodajstvo CNN a NCBS, nedozvedel by som sa o Strednej a Východnej Európe toľko, ako z príspevkov lokálnych televízií počas štyroch dní festivalu. Prídem aj o rok.“

Pán Eugen Chaplin naozaj nikomu skladať kompromisy nemusí. Ako producent v Smile Studio (Švajčiarsko), či človek ktorý pri nahrávkach spolupracoval a spolupracuje s Rolling Stones, Queen, či Davidom Bowiem, nemusel byť košickým festivalom očarený. Spokojne sediac za barovým pultom s tučným cigárom však poklonu zložil: „Bol som na podobnej akcii v Švajčiarsku, kde na pani Eva Děkanovská požiadala o tunajšiu účasť. Nič som od toho neočakával. Dobre však, že som prišiel. Železná opona medzi východom a západom padla, ale informačná nie celkom. Vo Švajčiasrku už síce vieme niečo viacej o vašej krajine ako v minulosti, ale mohlo by to byť lepšie. Na tomto festivale som sa o vás dozvedel viac, ako z ktorýchkoľvek svetových spravodajských agentúr.“

Sú však aj ľudia, ktorí festivalu ostali verní. Naďalej sa konal pod záštitou tajomníka MZV SR Jána Fígeľa, nechýbala ani cena Mesta Košice. Pribudla cena U.S. Steel Košice v hodnote 1000 USD. Prezident spoločnosti John H. Goodish sa na pódiu pred všetkými prítomnými vyjadril, že takouto formou festival podporia aj v nasledujúcich ročníkoch.

Ïalšia pozitívna správa prišla od Marcela Děkanovského. Vysielanie televízny kanála musicbox plánujú už v decembri. V košickom regióne bude obsahovať aj denné spravodajstvo a publicistické rozhovory v programe nazvanom Naša. A plánuje aj spoluprácu s ďalšími slovenskými lokálnymi televíziami ako v čase TV Global. Uvidíme, čo budúcnosť prinesie.

Oficiálne výsledky festivalu ZLATÝ ŽOBRÁK 2002

14. 10. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/