(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Sudca Horváth chce rozhodnutie o zotrvaní vo funkcii prijať slobodne
@ Aktuálne -> Rôzne     Feb 12 2008 - 16:56 GMT
(TASR) - Ústavný sudca Juraj Horváth sa nechce vracať k skutku, za ktorý ho právoplatne v roku 1996 odsúdili, ani ho bagatelizovať. Prípadné rozhodnutie o odstúpení z funkcie sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR chce prijať slobodne bez politických nátlakov. "Z ústavného hľadiska je totiž podstatné to, že uložený trest za tento skutok mi bol riadne zahladený dávno predtým, ako som sa začal uchádzať o funkciu sudcu ÚS," informoval dnes na krátkom brífingu v Košiciach sudca Juraj Horváth.

Ako vo svojom vyhlásení uviedol, s veľkým rozčarovaním sledoval a sleduje diskusiu o jeho pôsobení na ÚS SR. "Moja kandidatúra na sudcu ÚS SR bola a od dnešného dňa je v súlade so zákonmi SR. Národná rada (NR) SR a prezident SR mi dali dôveru, ktorú som sa snažil a snažím v každom okamihu rozhodnutia naplniť," uviedol Horváth, ktorý nechce a neželá si, aby sa NR SR, Ústava SR, ÚS SR a prezident stali rukojemníkmi úzkych politických záujmov získať kreslo ústavného sudcu. "Správanie sa týchto, mnou v tejto chvíli radšej nemenovaných politikov, poškodzuje podľa môjho názoru dobré meno SR, keď pod rúškom morálnosti siahajú účelovo na nezávislé postavenie sudcu ÚS, aby dosiahli vlastné politické ciele, aj za cenu ignorovania základného zákona štátu minimálne v jeho časti týkajúcej sa podmienok zániku funkcie sudcu ÚS," dodal Horváth.
Ústavný sudca ďalej ocenil postoj prezidenta SR Ivana Gašparoviča a väčšiny poslancov NR SR, ktorí odolali hrubému politickému nátlaku a neprijali vo vzťahu k jeho osobe rozhodnutie v rozpore s Ústavou SR a príslušných zákonov. "Neprajem si, aby sa moja osoba stala zámienkou na vytváranie nestability medzi vládnou koalíciou, NR, ÚS a prezidentom. Po rozhovore s pánom prezidentom hľadám také východisko, ktoré by prispelo k upokojeniu vášní a predišlo stupňovaniu tlakov. Prípadné rozhodnutie o mojom pôsobení vo funkcii sudcu ÚS prijmem po vysporiadaní všetkých profesných záležitostí až vtedy, keď takéto rozhodnutie budem môcť urobiť slobodne, bez nátlaku, v pozadí ktorého sú podľa môjho úsudku, žiaľ, prítomné politické a mocenské hry," uviedol v závere vyhlásenia Horváth.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/