(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Penta sa stáva majiteľom skupiny Mecom
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Feb 14 2008 - 19:57 GMT
(TASR) - Rok po akvizícii PM Zbrojníky a vstupe do slovenského mäsopriemyslu sa private equity skupina Penta rozhodla investovať do spoločnosti Mecom. "Stredajším podpisom transakčnej dokumentácie sa Penta stáva majiteľom skupiny Mecom. Úspešné ukončenie celej transakcie je podmienené súhlasom Protimonopolného úradu SR," informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach Jozef Špirko, partner Penta Investments. Spotrebitelia by mali byť podľa Jána Molnára, vlastníka skupiny Mecom uchránení od radikálneho nárastu cien, ku ktorému by malo dôjsť v 3. štvrťroku.

"Mecom je pre nás výzvou na ďalšiu expanziu v strednej Európe. Aktuálne sú rokovania v Česku a Maďarsku. Sme presvedčení, že konsolidácia v mäsopriemysle je zároveň predpokladom k zníženiu výrobných nákladov a tým aj zmierneniu rastu cien mäsových výrobkov pre konečných spotrebiteľov. Náš cieľ sú tržby v hodnote 300 miliónov EUR," povedal Eduard Maták, investičný riaditeľ Penta Investments.
"Rozhodol som sa predať svoje podiely v skupine Mecom v čase, kedy spoločnosť prosperuje, ale kedy zároveň potrebuje nové impulzy pre ďalší úspešný rast. O predaji som rokoval s viacerými investormi takmer rok a akceptoval som najvýhodnejšiu ponuku," povedal Molnár. Konsolidácia v rámci V4 by mala podľa Molnára nastať do 3-5 rokov. "Mám jasnú predstavu o tom, o ktoré spoločnosti by malo ísť. Vo veľmi krátkom čase by malo dôjsť k podpisu so spoločnosťami v Maďarskej republike. Centrála holdingu by mala byť v Humennom, nosná výrobná časť bude v regióne Humenného. V nových výrobných linkách by mohlo nájsť zamestnanie približne 400 nových pracovníkov."
Skupina Mecom je najväčším výrobcom mäsových výrobkov s 28-% podielom na trhu. V súčasnosti má spoločnosť 1 514 zamestnancov. Celkové tržby k 31. decembru 2007 dosiahli 3,9 miliardy Sk. Spoločnosť Mecom, a. s., Humenné vznikla v roku 1995 z bývalého štátneho podniku. Pod značkou DRUGET produkuje trvanlivé mäsové výrobky, mäkké salámy, mäkké mäsové výrobky a špeciality. V júli 2006 prevzal Mecom Humenné mäsokombinát Hrádok Lučenec. Skupina Mecom vyváža svoje produkty najmä do Čiech, Poľska a Maďarska, export dosahuje okolo 12,7 % na produkcii skupiny. Priemerná mzda je od 18 000 do 20 000 Sk.
Penta vstúpila do mäsopriemyslu v decembri 2006, kedy oznámila príchod do PM Zbrojníky, 4. najväčšieho výrobcu na slovenskom trhu. Celkové investície Penty v PM Zbrojníky dosiahli približne 230 miliónov Sk. Penta je slovensko – česká private equity spoločnosť, založená v roku 1994, ktorá pôsobí predovšetkým v stredoeurópskom regióne. Venuje sa akvizíciám veľkých a stredne veľkých firiem. V súčasnosti investuje predovšetkým na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Vo svojich pobočkách (Praha, Bratislava, Moskva, Varšava a Cyprus), Penta zamestnáva 200 pracovníkov. V jej portfóliových spoločnostiach pracuje okolo 20 000 zamestnancov. Podniká predovšetkým v oblastiach energetiky, strojárstva, zdravotníctva, leteckej dopravy, retailu, real estate, telekomunikácií, zábavného priemyslu a privátneho bankovníctva.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/