(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Milionárska daň sa týka 15 percent zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním.
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Feb 15 2008 - 17:16 GMT
Novelou Zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov bola v roku 2007 zavedená tzv. „milionárska daň“. Týka sa všetkých zamestnancov, ktorí zarábajú mesačne viac ako 47 600 korún v hrubom. Od tejto úrovne platov sa znižuje nezdaniteľná časť základu dane a zvyšuje sa ich daňové zaťaženie. Zamestnanci s hrubým mesačným platom vyšším ako 85 000 korún majú daňové zaťaženie najvyššie, nakoľko nezdaniteľná časť základu dane sa rovná nule. Na základe kontinuálneho platového prieskumu Merces.sk boli identifikované oblasti a pozície, ktorých sa zvýšene daňové zaťaženie najviac dotýka.

Zvýšené daňové zaťaženie sa v najväčšej miere dotkne zamestnancov pracujúcich v bankovníctve a telekomunikáciách

Až 16 percent respondentov so zvýšeným daňovým zaťažením pracuje v bankovníctve a finančníctve. V oblasti telekomunikácii pracuje 11 percent zamestnancov a v informačných technológiách 10 percent zamestnancov, ktorých sa zmena zákona dotýka. Medzi oblasti s vyšším podielom zamestnancov s mesačným platom nad 47 600 korún patrí aj farmácia, obchod a automobilový priemysel.

Generálni riaditelia a country directori majú najvyššie daňové zaťaženie

Priemerné mesačné platy nad 85 000 korún, a tým pádom nulovú nezdaniteľnú časť základu dane, majú podľa prieskumu Merces.sk generálni riaditelia a country directori. Zníženú nezdaniteľnú časť základu dane majú napríklad aj obchodní riaditelia, IT manažéri, IT projektoví manažéri a riaditelia pobočiek. Znížená nezdaniteľná časť základu dane sa podľa prieskumu týka 9 percent zamestnancov vo vrcholovom manažmente, ale len 2 percent zamestnancov na ostatných pozíciách.

Čítaj celý materiál.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/