(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Viac ako 2,4 miliardy Sk investovala za dva roky VSE, a.s., Košice
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Feb 22 2008 - 17:42 GMT
(TASR) - Viac ako 2,4 miliardy Sk, z toho 1,3 miliardy Sk vlani, preinvestovala za posledné dva roky pri obnove a rozvoji distribučných sietí a v ďalších projektov Východoslovenská energetika (VSE), a.s., Košice. Medzi najväčšie investície patrila priama transformácia na Elektrickej stanici v Lemešanoch v Prešovskom okrese a centralizácia dispečingu.

Až strojnásobenie investícií VSE za posledné roky umožnil vstup zahraničného investora - distribučnej spoločnosti RWE Energy, patriacej do koncernu RWE, ktorá pôsobí v kontinentálnej časti Európy. Tento investor vstúpil na slovenský energetický trh v roku 2003 získaním 49 % akcií VSE. Ako informovali z vedenia spoločnosti, veľká časť investícií smeruje do budovania infraštruktúry pre existujúce a vznikajúce priemyselné parky na východnom Slovensku ako je Kechnec v okrese Košice - okolie, Pereš v Košiciach, Prešov, Kežmarok a ďalšie.
Podľa generálneho riaditeľa VSE Norberta Schürmanna sa energetika nielen na Slovensku, ale aj v Európe musí vyrovnať s poklesom výrobných kapacít a zároveň s rastúcim dopytom po elektrine.
"Veľmi výrazné je to aj v našej zásobovacej oblasti – teda na východe Slovenska. Firmy, ktoré pôsobia v energetickom priemysle preto musia v horizonte niekoľkých nasledujúcich desaťročí počítať s veľkými investíciami", uviedol Schürmann pre TASR. Podľa jeho názoru je preto povinnosťou VSE spolu s RWE overovať všetky strategické príležitosti, ktoré by umožnili angažovať sa napríklad v oblasti výroby elektriny. Na druhej strane stoja záujmy zákazníkov, ktorí chcú stále kvalitnejšie a pohodlnejšie služby za čo najnižšie ceny. Spoločnosti ako VSE musia preto citlivo hľadať rovnováhu medzi záujmami zákazníkov a potrebami energetického priemyslu. K tomu všetkému potrebujú podľa Schürmanna stabilné legislatívne podmienky, ale aj priaznivé podnikateľské prostredie či dostatok kvalifikovanej pracovnej sily.
VSE s viac ako 1 500 zamestnancami predstavuje piaty najväčší podnik na východnom Slovensku a je kľúčovým partnerom pre regionálny rozvoj. Podľa jej generálneho riaditeľa prispieva k rozvoju podnikateľského prostredia a pozitívne vplýva na kúpnu silu v regióne. Zároveň nepriamo zabezpečuje ďalšie pracovné miesta prostredníctvom zákaziek zadávaných svojim dodávateľom z radov miestnych podnikateľov a remeselníkov.
VSE vlani distribuovala 4,2 Twh elektrickej energie. Má 600 000 odberných miest v zásobovacej oblasti o rozlohe takmer 16 000 km2 s 1,6 milióna obyvateľmi.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/