(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
FNLP ponúka ako jediná v kraji vyšetrenie hustoty pigmentu sietnice.
@ Aktuálne -> Medicína     Feb 27 2008 - 18:56 GMT
(TASR) - Očná klinika Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FNLP) Košice začína v týchto dňoch realizovať bezplatné vyšetrenia na novom prístroji, ktorý je jediným svojho druhu v Košickom kraji. Ide o tzv. Macuscop, ktorý si nemocnica požičala a časom ho plánuje zakúpiť. Vyšetrenia na tomto prístroji odhalia ubúdanie pigmentu v takzvanej žltej škvrne na očnej sietnici a môžu predchádzať nezvratnej strate zraku.

"Prístrojom sa dá vyšetriť pigment v centrálnej časti sietnice, v takzvanej žltej škvrne, ktorá je miestom najostrejšieho videnia. Tento pigment je dôležitý pre ochranu zraku. S vekom alebo v dôsledku chorobných procesov sa jeho množstvo stráca. S jeho ubúdaním súvisí zvýšená citlivosť oka na rôzne faktory a oko podlieha poškodeniu. Vekom podmienená makulárna degenerácia vedie až k úplnej strate centrálneho videnia. Pacient stráca možnosť čítať či rozoznávať tváre, čím prichádza o sebestačnosť. Vidí len periférne, centrálna oblasť jeho videnia je nejasná," vysvetlila zástupkyňa prednostu Očnej kliniky FNLP Monika Moravská, podľa ktorej je vekom podmienené makulárne degeneratívne ochorenie najčastejšou príčinou slepoty u ľudí nad 55 rokov v priemyselne vyspelých krajinách. Táto choroba je, žiaľ, nevyliečiteľná - stratený zrak sa už pacientovi nikdy nevráti. Liekmi sa dá dosiahnuť zamedzenie alebo spomalenie jej postupu.
Na vyšetrenie pomocou Macuscopu budú zaraďovaní pacienti nad 40 rokov. Ohrozená je asi štvrtina pacientov a rizikoví sú všetci, ktorí majú slepotu v rodine alebo sú vystavení intenzívnemu svetlu či práci s počítačom. Najzávažnejším rizikovým faktorom je fajčenie a diagnostikované srdcovo-cievne ochorenie.
"Makulárne degeneratívne ochorenie už nie je len chorobou starých ľudí, veková hranica sa, žiaľ, stále posúva do nižších ročníkov. Predpokladá sa, že sa pod to podpisuje aj životný štýl, predovšetkým fajčenie, ale aj nesprávna výživa a vplyv rozličných druhov žiarenia," varuje zástupkyňa prednostu Očnej kliniky. Varovnými príznakmi sú rozostreté videnie, deformovaný či zahmlený obraz, rovné čiarky sa javia ako vlnité, text sa pri čítaní v strede stráca.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/