(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nedostatok lekárov v nemocniciach zatiaľ nepociťujú
@ Aktuálne -> Medicína     Feb 29 2008 - 15:04 GMT
(TASR) - V košických nemocniciach zatiaľ nepociťujú nedostatok alebo masívny odchod lekárov. Problém s odborníkmi má len Detská fakultná nemocnica. "Vzhľadom na dodržiavanie Zákonníka práce nám chýba 50 lekárov. Väčší problém však je s nedostatkom odborníkov v pediatrických špecializáciách, kde v rámci jednotlivých odborov máme len jedného, prípadne dvoch špecialistov," uviedla riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková.

Vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) Košice pracuje momentálne 708 lekárov. Vlani odišlo niekoľko desiatok lekárov, prirodzene do dôchodku či na materskú dovolenku. Zásadný nedostatok lekárov nepociťujú. "Výnimkou sú niektoré odbory ako napríklad anestéziológia. Úbytok lekárov nahrádzame prijímaním nových a to tak atestovaných, ako aj čerstvých absolventov lekárskej fakulty, pričom sa snažíme robiť aktívnu personálnu politiku," informovala TASR hovorkyňa FNLP Jaroslava Oravcová, podľa ktorej okrem zlepšenia finančného ohodnotenia nemocnica ponúka lekárom napríklad ubytovanie na ubytovni patriacej zdravotníckemu zariadeniu a možnosť kvalitného postgraduálneho vzdelávania v súčinnosti s Lekárskou fakultou UPJŠ.
"Teší nás, že v tomto roku došlo k zreálneniu platieb zo strany zdravotných poisťovní, ktoré umožnilo desaťpercentné zvýšenie platov bez ďalšieho zadlžovania. Ide v poradí už o štvrté navýšenie platov za necelé dva roky, takže celkovo sa vo FNLP zvýšili platy od júna 2006 o štyridsať percent," dodala Oravcová.
V geriatrickom ústave sv. Lukáša v Košiciach, kde v súčasnosti pracuje 18 lekárov, momentálne podľa informácií Vladimíra Gábora nepociťujú odlev ani nedostatok lekárov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/