(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tento rok sa začne výstavba všetkých úsekov diaľnice Bratislava - Košice.
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 03 2008 - 15:58 GMT
(TASR) - V tomto roku sú podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a splnomocnenca vlády pre urýchlenie infraštruktúry Igora Chomu naplánované na začatie všetky úseky diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.

NDS plánuje preinvestovať v roku 2008 na diaľniciach 15,5 miliardy Sk okrem zdrojov z projektov verejného a súkromného partnerstva, takzvaných PPP projektov, ktoré sa taktiež rozbiehajú. Do Prešovského kraja, ako informoval Choma, smeruje až 60% všetkých tohtoročných investícií do budovania diaľničnej siete. Odmieta preto názory, že na východ Slovenska sa zabúda.
"Z pohľadu ekonomického rozvoja východoslovenského regiónu je dôležité, aby sme vybudovali diaľnice. Úloha NDS je v tom, aby to bolo v čo najkratšom čase a na tom teraz pracujeme," uviedol pre TASR Choma. "Hovoríme stále o termíne 2010 pri úsekoch, ktoré sú bez tunelov a takto boli aj pripravované... Rok 2012 je z môjho pohľadu absolútne reálny, čo sa týka úplného dokončenia diaľnice D1, ktorá prepojí Bratislavu s Košicami", povedal Choma. Celková dåžka tejto diaľnice až po ukrajinskú hranicu bude 550 km.
Choma spresnil, že v tomto roku NDS plánuje odovzdať úsek Važec - Mengusovce, ktorý teraz funguje zatiaľ len v polovičnom profile. Na odovzdanie v tomto roku sú aj úseky Mengusovce - Jánovce 2. a 3. časť. V roku 2009 sa očakáva úplné dokončenie tohto úseku s tunelom okolo Svitu, takže od Ivachnovej až po Jánovce to už bude v roku 2009 súvislý diaľničný úsek.
V roku 2009 sa ráta podľa Chomu aj so začiatkom výstavby rýchlostnej cesty R4 z Košíc na maďarskú hranicu v Milhosti v okrese Košice - okolie.
V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke 350 km diaľnic, 52 km ich je vo výstavbe a 303 km v príprave výstavby. Čo sa týka rýchlostných ciest, v prevádzke ich je 180 km, vo výstavbe necelých 10 km a v príprave na výstavbu 897 km. Ako uviedol Choma, cieľom je vybudovať na území Slovenska 1700 km diaľnic a rýchlostných ciest, ktorých je dnes spolu približne 550 km.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/