(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KRK SOPK sa podieľa na budovaní portálu e-Platon na pomoc podnikateľom
@ Aktuálne -> Región     Mar 04 2008 - 18:27 GMT
(TASR) - Vyše 119 000 EUR je rozpočet medzinárodného projektu e-Platon Slovakia, Ukraine and Flander, do ktorého sa s cieľom znížiť administratívne náklady, zjednodušiť a urýchliť podnikanie zapojila Košická regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (KRK SOPK).

Projekt sa začal v novembri 2006 a potrvá do apríla tohto roku. Ako spresnil pre TASR predseda KRK SOPK Vladimír Chlebo, realizujú ho spolu s flámskou obchodnou komorou a zapojili do neho aj ukrajinských a rumunských partnerov.

"Chceme vytvoriť internetový portál, kde by sa mohol e-biznis realizovať cez obchodnú komoru tak, aby sa mohli obchody robiť rýchlo, bez zbytočných administratívnych nákladov," povedal Chlebo. Konečným cieľom je vytvoriť flámsko-slovensko-ukrajinskú platformu založenú na rozšírení už existujúceho portálu www.e-tradecenter.sk.

Nie je to jediná medzinárodná aktivita KRK SOPK. Spolu s talianskymi, bulharskými a rumunskými partnermi realizuje aj projekt Agrobiotech, ktorého zámerom je podporiť regionálny rozvoj a konkurencieschopnosť v poľnohospodárstve a spoluprácu medzi výskumom a podnikaním. Na projekt, ktorý konči v apríli tohto roku, získala KRK SOPK 159 000 EUR.

Ako ďalej informoval Chlebo, v tomto roku sa KRK SOPK zapojila aj do budovania interaktívneho podporného centra Slovensko - Čierna Hora. Slovenskí podnikatelia prostredníctvom prednášok poskytujú čiernohorským partnerom skúsenosti pri vstupe do Európskej únie. Obdobný projekt bude komora realizovať aj v Bosne-Hercegovine a na Ukrajine.

KRK SOPK má 155 členov, medzi ktorých patria aj významné východoslovenské firmy ako U.S. Steel Košice, či Chemko Strážske. Vlani zorganizovala okrem iného 27 odborných seminárov, zameraných na zákony týkajúce sa podnikania, novelu Zákonníka práce, dovoz z Ukrajiny či operačné programy v novom programovacom období EÚ 2007 - 2013. Pripravila aj 12 svojich misií do zahraničia a 8 ich prijala, hlavne z Rumunska, Ukrajiny, Čiech, Rakúska, Bosny a Hercegoviny a z Indonézie.

Najbližšou aktivitou komory budú Medzinárodné kontaktné dni v oblasti drevospracujúceho priemyslu, ktoré sa uskutočnia 25. - 26. marca v Užhorode. Už 12. marca to bude seminár v Košiciach o colných predpisoch EÚ a SR pri dovoze a vývoze tovarov z a do tretích krajín.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/