(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Štátna vedecká knižnica pripravila výstavu o Pavlovi Dobšinskom.
@ Kultúra -> Literatúra     Mar 10 2008 - 15:29 GMT
(TASR) - O slovenskom Homérovi je názov výstavy o slovenskom zberateľovi rozprávok a povestí Pavlovi Dobšinskom, ktorú v rámci Týždňa slovenských knižníc pripravila Štátna vedecká knižnica v Košiciach (ŠVK).

Výstavu otvoria v priestoroch knižnice dnes, 10. marca a potrvá do konca apríla. Ako informovala hovorkyňa knižnice Daniela Slezáková, výstava približuje Dobšinského nielen ako zberateľa, ale aj ako autora poézie a prózy, prekladateľa, literárneho kritika, jazykovedca, vydavateľa, či archivára, ale najmä etnografa - folkloristu.
Nie je to jediné podujatie ŠVK k Týždňu slovenských knižníc (10. - 14. marca). O dva dni neskôr otvoria Pri Miklušovej väznici v Košiciach nové priestory reštaurátorskej dielne ŠVK. Sú výsledkom úspešného projektu, ktorý podala knižnica na Ministerstvo kultúry SR v roku 2005 a zrealizovala ho v rokoch 2006 - 2007. Výsledkom je jediné na východnom Slovensku a jedno z najmodernejších pracovísk Slovenska na obnovu starej tlače. Zároveň otvoria v oddelení historických fondov knižnice výstavu Vzácne knihy vo vynovenom šate.
Do Týždňa slovenských knižníc v Košiciach prispeje aj americké informačné stredisko InfoUSA. V ŠVK bude 11. marca videokonferencia o knižniciach poskytujúcich registračné služby voličom. Veľvyslanectvo USA v SR tam zároveň pripravilo na 13. marca besedu o volebnom roku v amerických knižniciach. Obe podujatia budú v angličtine.
V nemeckej študovni ŠVK premietnu 12. marca nemecký film v pôvodnom znení Die Leiden des jungen Werthers.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/