(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vodiči MHD hrozia od pondelka štrajkovou pohotovosťou.
@ Aktuálne -> Doprava     Mar 12 2008 - 15:51 GMT
Ak sa odborári - vodiči Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) koncom týždňa pri kolektívnom vyjednávaní nedohodnú s vedením na zvýšení miezd, úprave pracovného času a rozdelení sociálneho fondu, predseda odborovej organizácie vodičov Vladislav Stankovič nevylučuje od pondelka vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. Týkala by sa 570 vodičov, čo je viac ako polovica všetkých zamestnancov DPMK.

Stankovič včera pre TASR spresnil, že už pred dvoma rokmi bol rozdiel v mzde medzi bratislavskými a košickými vodičmi MHD 20 Sk/h a k 1. januára narástol na 26 Sk/h. Odborári navrhujú zvýšiť v Košiciach od 1. marca tarifnú hodinovú mzdu vodičov o 15 Sk, a tak aspoň čiastočne vyrovnať regionálne rozdiely. Navyše, ako tvrdia odborári, zvýšili sa podľa nového Zákonníka práce sankcie za škody zamestnávateľov a vodiči musia uzatvárať vyššie poistky.

Čo sa týka sociálneho fondu, keďže vodiči svoju prácu považujú za rizikovú a s vysokým stupňom opotrebovanosti, chcú dosiahnuť, aby podnik hradil 90 % z nákladov na rehabilitačné pobyty.

Zamestnávateľ s návrhmi odborárov nesúhlasí, pretože plánovaný objem mzdových prostriedkov z dotácií, schválených mestom Košice ako 100-% akcionárom, mu stačí na celoplošné zvýšenie miezd len o 3 %.

Ako uviedli pre TASR z vedenia DPMK, obe strany sa opätovne vyjadrovali na stretnutiach v rámci kolektívneho vyjednávania, ale ani jedna zo svojho stanoviska zatiaľ neustúpila. Zamestnávateľ navrhol zvýšenie platov vodičom MHD o 4 % a ostatným zamestnancom do 3 % diferencovane, z toho dôvodu, že viacerým zamestnancom DPMK zvýšili mzdy s účinnosťou od 1. septembra 2007, keďže prevzali pracovné povinnosti po prepustených zamestnancoch. Ani takúto alternatívu odborári neprijali.

"V otázke miezd budeme hľadať rezervy a posudzovať priority naplánovaných akcií na rok 2008. V prípade nutnosti nezrealizujeme niektoré plánované opravy, čo však bude mať za následok presúvanie problémov na ďalšie roky. Na základe vyjadrení počas ostatného Mestského zastupiteľstva pripravíme návrh úpravy rozpočtu so žiadosťou o navýšenie prevádzkovej dotácie na pokrytie vyššieho nárastu miezd, ako bol v schválenom finančnom pláne na rok 2008," uvádza sa vo vyjadrení vedenia DPMK.

Na ostanom rokovaní 7. marca prišlo vedenie s novým návrhom, že od 1. mája pripraví ďalšie úpravy tarifných platov u vodičov o 3 až 4 % a u ostaných zamestnancov o 1 až 2 %, čo je podmienené úpravou mestských dotácií pre DPMK. Odborári to však považujú len za sľuby a trvajú na zárukách, pripomenul Stankovič.

Priemerná mesačná mzda vodičov DPMK predstavovala vlani 21 386 Sk, čo bolo o 9,2 % viac ako v roku 2006. Naposledy celoplošne zvyšoval podnik mzdy vlani k 1. aprílu.

zdroj: TASR


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/