(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Inštitúcie spojili sily na pomoc týraným ženám
@ Aktuálne -> Rôzne     Mar 14 2008 - 15:51 GMT
(TASR) - Projekt záujmového združenia Fenestra na zasieťovanie verejných inštitúcií na pomoc týraným ženám sa rozbehol do prípravnej fázy. Členovia pracovnej skupiny sú podľa vyjadrenia Sylvie Královej z Fenestry schopní v čo najkratšom čase pomôcť pri riešení komplikovaných prípadov týraných žien.

"Ženy, ktoré zažili alebo zažívajú násilie, sa najčastejšie rozhodnú vyhľadať pomoc na polícii a úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Okrem nich však existujú aj iné mimovládne organizácie. Rozhodli sme sa začať spolupracovať s kľúčovými inštitúciami, ako je Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach a samosprávy na úrovni Košického samosprávneho kraja, mesta Košice a pilotne aj s jednou z mestských častí - Košice - Juh," informovala TASR Králová.
Vytvorenie takéhoto modelu spolupráce medzi jednotlivými zúčastnenými inštitúciami trvá desať až pätnásť rokov. Len v Berlíne trvala prípravná fáza tri až štyri roky. "Každý člen alebo členka pracovnej skupiny v prípade, že má prípad, kde by spoločná pomoc bola pre danú pani účinná, má možnosť zvolať spoločné stretnutie. V takýchto prípadoch sme schopní sa v čo najkratšom čase stretnúť a pomôcť z pohľadu jednotlivých inštitúcií," uviedla Králová.
Projekt v sume 380 tisíc korún je financovaný Ministerstvom vnútra SR a Radou vlády SR pre prevenciu kriminality. Organizátori uvažujú do troch rokov o kompletnom prepojení jednotlivých inštitúcií.
Záujmové združenie Fenestra je košická nezisková organizácia, ktorá od roku 1999 poskytuje špecifické ambulantné služby pre ženy, ktoré zažívajú alebo zažili násilie v rodine a ich deti. Fenestra realizuje vzdelávanie pre rôzne profesijné skupiny a podieľa sa na kampaniach a aktivitách pre verejnosť.
Komplexné služby týraným ženám poskytujú na Slovensku zatiaľ dva špecializované bezpečné domy s utajenou adresou určené len pre ženy a deti a so špeciálne vyškoleným personálom na tieto skupiny týraných osôb.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/