(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V meste otvorili regionálne pracovisko ombudsmana.
@ Aktuálne -> Rôzne     Mar 17 2008 - 20:55 GMT
(TASR) - Už jedenáste regionálne pracovisko verejného ochrancu ľudských práv - ombudsmana otvorili dnes v Košiciach. Podľa primátora Františka Knapíka, ktorý prišiel s touto iniciatívou, pracovisko rozšíri doteraz poskytované služby Kancelárie prvého kontaktu v budove Magistrátu mesta Košice.

Kancelária ochrancu ľudský práv, ako uviedol ombudsman Pavel Kandráč, iniciatívu privítala. Košice ako druhé najväčšie mesto Slovenska si podľa jeho názoru takého pracovisko zaslúžia. "Toto je verejný ochranca práv a vychádza z princípu, že je to služba občanovi, ide teda za občanom a chce riešiť jeho sťažnosti, počuť jeho názory a diskutovať s ním priamo na mieste", uviedol Kandráč.

Ombudsman informoval, že pracovníci kancelárie budú k dispozícii verejnosti každý tretí štvrtok v mesiaci. Prihlasovať sa budú občania na prijatie cez bratislavskú kanceláriu ombudsmana, aby bola kontinuita a zachovaná istá dôstojnosť pri poskytovaní tejto bezplatnej služby.

Kandráč pripomenul, že do pôsobnosti kancelárie patrí predovšetkým riešiť porušovanie ľudských prác konaním orgánov verejnej správy. Medzi najčastejšie prípady, ktoré doteraz kancelária riešila, patrí stavebné konanie, vybavovanie petícií a sťažností a zákon o verejnom prístupe k informáciám. Nenáležité je obracať sa na kanceláriu napríklad v pracovných a občianskych sporoch, ale aj tu pomôžu jej pracovníci právnymi usmerneniami, ktorých za šesť rokov existencie kancelárie poskytli približne 26.000, dodal Kandráč.

Prvý pracovný deň ombudsmana na regionálnom pracovisku v Košiciach patril stretnutiu so starostami mestských častí.
Vlani zaznamenala kancelária len 14 porušení základných práv a slobôd na úseku územnej samosprávy, čo Kandráč označil za potešiteľné.

Právnici kancelárie už cestujú v presne stanovených termínoch za občanmi do Trenčína, Žiliny, Žarnovice, Veľkého Krtíša, Prešova, Veľkého Medera, Dohnian, Nitry a regionálne pracoviská verejného ochrancu práv majú aj bratislavské mestské časti Petržalka a Karlova Ves.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/