(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Medzinárodná balónová fiesta sa uskutočnila za účasti Slovenska
@ Šport -> Podujatia     Oct 17 2002 - 13:03 GMT
(Balón klub – tlačová správa)
Medzinárodná balónová fiesta v Albuquerque, Nové Mexiko hostila svojich účastníkov v dňoch 5. – 13. októbra 2002. Na tohoročný už 31. ročník bolo prihlásených 750 balónových posádok, čo je spolu 3000 účastníkov z 27 krajín celého sveta. Fiesta v Novom Mexiku je najväčšou svojho druhu na svete. Veľkorozmernú zásielku, obsahujúcu dva teplovzdušné balóny z Košíc do Albuquerque prepravila spoločnosť DHL.

Zmyslom medzinárodnej balónovej fiesty je priateľské stretnutie balónistov celého sveta. Fiestu organizuje miestne združenie balónistov Nového Mexika spolu s Ministerstvom turizmu Nového Mexika pod záštitou komerčných sponzorov. V rámci podujatia sa každoročne uskutočňuje aj tzv. „Let národov“, na ktorý sú nominovaní oficiálni reprezentanti všetkých národov. Za Slovensko už druhý rok po sebe získal nomináciu Balón klub Košice. Reprezentoval ho skúsený pilot ¼udovít Lelovits. Pilot, ktorý sa chce medzinárodnej fiesty zúčastniť, musí mať nalietaných minimálne 70 hodín, pretože lietanie v Albuquerque je náročnejšie ako na iných podujatiach tohto typu. Vo vzduchu tu naraz lieta okolo 750 balónov a často sa nalietava nad husto zastavané mesto. V reči pilotov to znamená prísnu koordináciu a obmedzenia letovej rýchlosti a miest pristátia. Stúpať alebo klesať sa smie len povolenou rýchlosťou do 1m/s a pristávať sa nesmie na okrajoch mesta, kde je letisko či indiánska rezervácia.

Schopnosť spoľahlivo a bezpečne prepraviť veľkorozmerný náklad predurčili spoločnosť DHL už druhý rok po sebe za prepravcu dvoch teplovzdušných balónov na toto podujatie. Zásielka, ktorú spoločnosť DHL prepravovala z Košíc do Albuquerque a späť sa skladala z dvoch veľkorozmerných balíkov. Každý balík obsahoval kôš teplovzdušného balóna, prázdne plynové fľaše, horákový systém, obal balóna a ďalšie príslušenstvo ako napríklad servisný kufrík a vysielačky. Rozmer jedného balíka bol 1,25 x 1,25 x 1,4 m a jeho hmotnosť 400 kg.

17. 10. 2002


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/