(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Collegium Technicum má 25 rokov.
@ Kultúra -> Koncerty     May 16 2008 - 09:22 GMT
Spevácky zbor Collegium Technicum má 25 rokov. Svoje výročie oslávi v sobotu 16. mája jubilejným koncertom v Dóme svätej Alžbety v Košiciach.

"Koncert bude poctou dvom najvýznamnejším hudobným skladateľom v histórii zboru Ivanovi Hrušovskému a Zdeňkovi Lukášovi. Autorská spolupráca, ktorá trvala takmer 20 rokov, význame ovplyvnila dramaturgiu zboru, ktorá bola úspešná na koncertných, festivalových i súťažných pódiách," povedal riaditeľ zboru Michal Kostelný. Na koncerte zaznie okrem iného aj skladba Ivana Hrušovského Missa pro iuventute, ktorú napísal na objednávku zboru v roku 1994. Premiérovo ju zbor naštudoval a uviedol v rámci festivalu Universitas Cantat'95 v Levoči, Košiciach, Bratislave a vo Viedni. "Omša sa stala základom pre štúdiovú nahrávku a autorského profilového CD, ktoré bolo vydané v roku 1996. Je na ňom až desať skladieb autora premiérovaných Collegium Technicum. Na koncerte odznejú dve časti Gloria a Agnus Dei," dodal Kostelný.
Koncert uzavrie zborové Requiem, ktorého pôvodná partitúra vznikala v nadväznosti na novembrové udalosti ešte v roku 1990.
Miešaný 50-členný spevácky zbor Technickej univerzity v Košiciach Collegium Technicum bol založený v roku 1983 z iniciatívy terajšieho riaditeľa Michala Kostelného. Patrí medzi špičkových reprezentantov zborového hnutia na Slovensku. Doteraz získal viac ako 20 interpretačných cien. V roku 2002 sa stal absolútnym víťazom na festivale Jaro se otvíra v Českom Krumlove, kde získal i Cenu Zdeňka Lukáša. V auguste 2006 získal prvú cenu na 2. medzinárodnej súťaži The Singing World v Sankt Petersburgu.
V zahraničí uviedol 171 koncertov a festivalových vystúpení v 18 štátoch Európy, Izraeli a Južnej Amerike, USA a Mexiku. Collegium Technicum dirigovalo doteraz 42 profesionálnych dirigentov, z toho 29 zo zahraničia. Ako prvý zo Slovenska spieval v slávnej Auditorio Nacional v Mexico City pred 9100 poslucháčmi.

zdroj: TASR


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/