(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Farmári privítali rozhodnutie EK odporučiť členstvo SR v eurozóne.
@ Aktuálne -> Región     May 28 2008 - 12:29 GMT
Slovenskí poľnohospodári, ako väčšina podnikateľských subjektov, podľa podpredsedu Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností (ZPDaOS)SR Václava Fabriciho privítali rozhodnutie EK odporučiť členstvo Slovenska v eurozóne.

"Aj keď je to s určitými obavami, sme si však vedomí toho, že vstup do eurozóny je nezadržateľný. Aj podľa euroodborníkov je to len otázka optimálneho času a kurzu a platí to pre všetky pristupujúce krajiny EÚ. Veríme, že pre Slovensko je to skutočne ten optimálny čas. Hodnotiť, aký to bude mať vplyv na farmárov, je zatiaľ predčasné a ťažké, pretože doposiaľ som sa nestretol s podobným hodnotením," uviedol dnes Fabrici pre TASR.
Poukázal na skutočnosť, že teraz je možné najčastejšie sa stretnúť len s hodnotením dôsledkov na spotrebiteľské ceny potravín. Z toho Fabrici usudzuje, že to by mohlo pozitívne ovplyvniť cenovú úroveň našich agrokomodít, ktoré doteraz výrazne zaostávajú za cenami krajín pôvodnej EÚ. Pritom by to však nemalo výrazne ovplyvniť ceny potravín, pretože na našom trhu sú porovnateľné s cenami EÚ.
Farmári sa podľa Fabriciho, ktorý je aj predsedom Poľnohospodárskeho družstva v Kluknave, neobávajú ani technického prechodu, keďže je to len otázka softvérového vybavenia firiem a nasledujúceho prepočtu na euro.
"Obávame sa však personálneho problému, ktorý výrazne pociťujeme už teraz. Prechod na euro ešte viac zvýrazní veľké mzdové rozdiely nielen v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ, ale aj na Slovensku medzi jednotlivými rezortmi. Priemerný zárobok v poľnohospodárstve dosahuje len 77 % priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Je to určitý obraz ekonomicky a investične poddimenzovaného odvetvia, ktorý sa môže pri súčasnom zvýšenom záujme o agrokomodity negatívne prejaviť v cenách potravín," uviedol Fabrici.
Vstupom do eurozóny si podľa neho výrazne polepšia naši exportéri, a to nielen administratívne, ale aj ekonomicky. Podľa expertov eurom odstránime minimálne problém kurzových zmien, ale hlavne sa nám zjednodušia obchodné transakcie a zároveň zrušia transakčné náklady, dodal Fabrici.
Podľa ZPDaOS v poľnohospodárstve SR pracuje 77.500 ľudí a priemerná mzda v odvetví dosahuje 14.340 Sk (462 eur).

zdroj: TASR


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/