(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto sa bude rozvíjať východným smerom s obytnou zónou pre 50.000 ľudí
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 05 2008 - 16:13 GMT
TASR) - Mesto Košice sa bude v budúcnosti v bytovej výstavbe rozvíjať hlavne východným smerom, kde má vzniknúť sídlisko pre približne 50.000 obyvateľov. Poslanci Mestského zastupiteľstva dnes na mimoriadnom 15. rokovaní schválili zmeny a doplnky územného plánu košickej hospodársko-sídelnej aglomerácie (ÚPN HSA) v lokalite Mestskej časti (MČ) Krásna nad Hornádom - Východné mesto a zmeny a doplnky územného plánu zóny Krásna nad Hornádom v lokalite Na hore II.

Podľa primátora Košíc Františka Knapíka schválené zmeny sú významné pre mesto a MČ tým, že dávajú predpoklad pre naštartovanie nového rozvoja východným smerom s prepojením v dlhodobej perspektíve medzi MČ Krásna nad Hornádom až po mestskú časť Košická Nová Ves. Ako spresnil Knapík pre TASR, ide o lokality, ktoré sú dlhodobo, ešte niekedy z 80. rokov, určené na zástavbu. Dnes sa vlastne urbanisti k tomu vracajú, keďže je tu reálna potreba aj reálny záujem obyvateľov aj investorov, ktorí chcú investovať do infraštruktúry a tým vlastne zabezpečujú budúci rozvoj mesta v kvalite bývania o rodinné domy. Celková plocha zóny predstavuje približne 800 hektárov.

Podľa architektov ide o najzávažnejšie koncepčné rozhodnutie mesta za ostatných 30 rokov.

Zmeny ÚPN HSA iniciovala samospráva MČ Krásna nad Hornádom a investor a vlastník územia Na hore, kde je záujem vybudovať obytnú zónu. Podľa dôvodovej správy územie dáva predpoklad vzniku novej komplexne vybavenej časti mesta pre približne 50.000 obyvateľov v časovom horizonte 10 až 20 rokov. Okrem bytov tu budú aj ďalšie mestotvorné funkcie - obchody, služby, administratívne budovy a pribudnú aj pracovné príležitosti. Územie nadväzuje na mesto zbernou komunikáciou, vyúsťujúcou na Slaneckú cestu, kde je možné trasovať aj električkovú trať a MHD. V územnom pláne je zakotvené aj trasovanie rýchlostných komunikácií R2 a R4.

Samospráva MČ Krásna nad Hornádom vyvolala aj zmeny a doplnky územného plánu v košickej lokalite Na hore II, kde je tiež záujem stavať rodinné domy. Predmetom zmeny je územie severne od rozostavanej lokality Na hore I, nadväzujúce na jestvujúcu zástavbu. Riešenie, podobne ako v prípade Východného mesta, overili architekti urbanistickou štúdiou, ktorá v širších súvislostiach rieši celé disponibilné územie. V zóne sa ráta s približne 300 rodinnými domami a občianskou vybavenosťou popri prístupovej komunikácii, ktorá bude slúžiť aj pre MHD.

Ako uviedol starosta MČ Krásna nad Hornádom Marek Kažimír, dnešné schválenie zmien ÚPN HSA umožní investorom začať výkup pozemkov a následne aj územné a stavebné konanie na výstavbu infraštruktúry.

Na lokalitách bude podľa požiadavky Archeologického ústavu SAV potrebný archeologický prieskum, ktorého náklady bude znášať stavebník.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/