(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Abovské folklórne slávnosti Euro Folk
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 05 2008 - 19:16 GMT
Abovské folklórne slávnosti Euro Folk 2008 oslavujú malé jubileum – 40tku (14.-15.jún 2008)

Prírodný amfiteáter abovskej obce Rozhanovce po roku otvorí svoje brány pre priaznivcov folklóru už po 40.krát.
Organizátori – Krajské osvetové stredisko a obec Rozhanovce pripravujú Abovské folklórne slávnosti Euro Folk 2008 už čosi vyše mesiaca, prípravy vyvrcholia dvojdňovými slávnosťami v Košiciach, v obci Čižatice, v mestskej časti Košice-Šaca a v amfiteátri v Rozhanovciach hlavným a sprievodnými podujatiami. Svoj talent tu po ročnej prestávke predvedie vyše 450 folkloristov, ktorí vo veku od sedem do sedemdesiat rokov oživia milovníkom folklóru svoj aktívny vzťah k hudobnému, slovnému a tanečnému prejavu našich starých rodičov. Festival Abovské folklórne slávnosti Euro Folk Rozhanovce 2008 sa koná 14.–15. júna a ponúkne v hlavný deň programu, v nedeľu, návštevníkom bohatý, vyše 4 hodinový prúd spevu, tanca, hudby a tradícií nášho regiónu pod názvom „Rok na Above“.

Nedeľný program so začiatkom o 14.hod. sa delí do troch programových blokov a uvedie medzi inými aj detský program, pod názvom „O troch grošoch“ s vystúpením detských folklórnych súborov. Tie návštevníkom amfiteátra predvedú ako sa kedysi rozprávali rozprávky. Ako hosť vystúpi aj detský folklórny súbor ZEMPLÍNIK z Michaloviec. V bloku dedinských folklórnych skupín si účinkujúci pripomenú zvyky a obyčaje spojené so spevom a tancom počas jedného cirkevného roka od sadenia zemiakov, stavanie májov, dožinky až po zimné zvyky pod názvom „Rok na valaľe“. V tomto tematicky zameranom programe si návštevníci budú môcť vypočuť spevákov a speváčky, jednotlivcov i spevácke skupiny, inak laureátov regionálnych a krajských súťaží hudobného folklóru. Blok zahraničných súborov pôvodných tancov a zvykov ponúkne program pre tri zahraničné súbory: tradičný tanečný súbor BAKIRKÖY HALKOYUNLARI GENCLİK VE SPOR KLÜBÜ DERNEGİ z Istambulu (Turecko), folklórny súbor MATYÓ z Mezõkövesdu (Maďarsko) a folklórnu skupinu CEROVINA z Čerpotoku (Rumunsko), ktorí sú pôvodom zo Slovenska. Večer sa ponesie vo veselej nálade s novým programom folklórneho súboru ŽELEZIAR z Košíc, ktorý uvedie tanečné pásmo „Vichodňarom na dzeku“.

V areáli amfiteátra je pre návštevníkov festivalu naplánovaných množstvo sprievodných akcií. Pre deti je pripravený bohatý program: tvorivá dielňa ¼udovoumeleckého združenia Marty Fûgedy z Miškolca, z ktorého šikovní remeselníci spolu s deťmi budú vyrábať predmety z prírodných materiálov (tie si budú môcť deti ponechať na pamiatku) a tiež „v detskom svete“ sa pre nich odohrajú dve predstavenia Divadla Maškrta pod názvom „O haluštičke“ a „ O šťastí“. Detský divadelný súbor Regetka z Ruskova odohrá predstavenie o „O Anjeličkovi“. Milovníkom tradičných remesiel ponúknu naši výrobcovia svoje medovníky, rezbárske výrobky, keramiku, tkaniny i mnohé ďalšie produkty. Tento rok sa chopia traja zástupcovia z obcí: Košické Olšany, Beniakovce, Sady nad Torysou – časť Byster, Chrastné, Vajkovce a Rozhanovce varešky a „vyčarujú“ guláš, ktorý bude možno ochutnať v popoludňajšáích hodinách. Domov n.o. z Veľkých Kapušian predvedie ukážku gazdovského dvora so živým oslíkom. Chýbať nebudú ani členovia klubu výtvarníkov, ktorí na počkanie vytvoria portréty zahraničných účastníkov festivalu. Návštevníci 40.ročníka Abovských folklórnych slávností Euro Folk Rozhanovce 2008 sa majú na čo tešiť. Ústrednou myšlienkou festivalu je ponúknuť milovníkom a priaznivcom folklóru abovské spevy, tance, remeslá, ale aj čo-to z gurmánstva.

Slávnosti sa začínajú živou pozvánkou už v stredu 11.júna v poobedňajších hodinách na Hlavnej ulici - sprievodom a vystúpením na pódiu pri Dolnej bráne, kedy detské a dospelé folklórne súbory a skupiny predvedú aj Košičanom čo-to zo svojho umenia. Po sobotňajšom predpoludňajšom sprievode Hlavnou ulicou o 10.hod. vystúpi na pódiu pri Dolnej bráne poľské chodúľové divadlo RAJ MRÓWEK a turecký tradičný tanečný súbor z Islanbulu. O 18.oo hod. (14.6.) sa Košičanom na pódiu pri Dolnej bráne predstaví rozhanovský rodák Peter Paul Pačut, spevák a imitátor alias Freddy Mercury a prinesie hodinové vystúpenie, v ktorom zaznejú skladby skupiny Queen. Satelitné vystúpenia zahraničných súborov sa v tom čase konajú v obci Čižatice a v Mestskej časti Košice – Šaca. Veríme, že Abovské folklórne slávnosti Euro Folk Rozhanovce 2008 oslovia nielen Košičanov, ale aj obyvateľov Abova a mnohých obyvateľov mikroregiónov a regiónov Košického samosprávneho kraja.

Renáta Kočišová


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/