(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KSK predstaví v Bruseli život a kultúru rómskej komunity
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 07 2008 - 08:32 GMT
TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) predstaví v sobotu 7. júna v Bruseli rómsku komunitu a jej kultúru na Dni otvorených dverí vo Výbore regiónov.

Dni otvorených dverí v európskych inštitúciách, ako je Európska komisia, Európsky parlament či Výbor regiónov predstavujú jedinečnú možnosť pre občanov a návštevníkov Bruselu nazrieť do priestorov, kde sa tvorí a odsúhlasuje legislatíva a smerovanie Európskej únie, informovala dnes Lenka Jurková z Domu slovenských regiónov v Bruseli.

Spresnila, že Výbor regiónov ako poradný orgán Európskej únie, ktorý sa skladá z volených zástupcov miest a regionálnych samospráv, vytvorí priestor pre prezentáciu približne 50 regiónov z celej Európy. Jednotlivé regióny budú združené do niekoľkých villages, čiže do tematických dediniek, ako napríklad Civilizácia dreva, Folklór, Rómska tematika, Medzikultúrny dialóg, Keltská tematika či Alpská tematika.

Jurková informovala, že KSK sa bude prezentovať v dedinke Rómska tematika. Cieľom je predstaviť šikovnosť a nadanie Rómov, a to cez košické rómske divadlo Romathan a viaceré ručne vyrobené výrobky, akými sú výšivky, tkané koberce, svietniky, košíky, varešky, šperky, zdobené kravaty či výrobky z drôtu, dreva a plastu. Ich autormi sú rómski žiaci zo stredných škôl v KSK.

"Návštevníkom stánku košického regiónu ponúkneme tiež fotografickú prezentáciu žiakov pri práci, či už pôjde o murárov, drevárov, šičky alebo o kovovýrobu. Pripravené sú aj power pointové prezentácie, ukážky rómskeho divadla Romathan, čokoládové výrobky z košického regiónu a propagačné brožúrky KSK", dodala Jurková.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/