(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Divadelní kritici hodnotia premiéry Štátneho divadla
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 10 2008 - 13:10 GMT
(TASR) - Premiéry končiacej sa divadelnej sezóny Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach v týchto dňoch do štvrtka 12. júna hodnotí 23 kritikov z Divadelného ústavu, Slovenskej akadémie vied, Vysokej školy múzických umení a rôznych slovenských divadiel.

"Uvedieme všetkých desať premiér sezóny: dve baletné, dve operetné a šesť činoherných. Podujatie je organizované každoročne za účelom uvedenia všetkých inscenácií premiérovaných v danej sezóne v krátkom časovom období, aby ich mohli vidieť diváci, ale hlavne divadelní kritici," informoval František Ténai z ŠD.

Po večerných predstaveniach diskutujú divadelní kritici s autormi, hercami a šéfmi jednotlivých umeleckých súborov. "Výstupom zvyknú byť aj kritiky uverejnené nielen v odborných publikáciách, ale aj denníkoch," dodal Ténai, podľa ktorého táto prehliadka pomáha divadlu dostať do povedomia odborných kruhov jednotlivé inscenácie, nové osobnosti a celkový dramaturgický zámer divadla. "Práve odborná verejnosť rozhoduje o rôznych oceneniach a prestížnych cenách, z ktorých niekoľko v poslednom roku získalo práve ŠD Košice. Napríklad divadelné DOSKY 2007 pre inscenáciu Svadba podľa Figara a Ondreja Šotha, ceny Literárneho fondu pre Ondreja Šotha a Ondreja Mráza, ocenenie Literárneho fondu za celoživotné dielo Andreja Halásza, či Cena ministra kultúry SR pre Ondreja Šotha," dodal Ténai.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/