(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Sprostredkovateľ bude rokovať so zamestnávateľom a odborármi Bosch
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 10 2008 - 13:13 GMT
TASR) - Séria zhromaždení pracovníkov michalovskej spoločnosti Bosch Siemens Hausgeräte sprevádzaná rokovaním sprostredkovateľa s odborármi a zamestnávateľom o vzniknutej napätej situácii v podniku sa uskutoční v stredu 11. júna v Michalovciach.

Zamestnanci podniku, ktorí nesúhlasia s troj- až štvorpercentným nárastom miezd, ako navrhuje vedenie spoločnosti, a sú od 18. apríla v štrajkovej pohotovosti, sa zídu v popoludňajších hodinách pred jeho bránami.

"Pokiaľ sa nedohodneme, tak v zmysle Zákona o kolektívnom vyjednávaní ostáva už len vyhlásenie ostrého štrajku alebo požiadavka pre rozhodcu," uviedol dnes pre TASR Jozef Balica z OZ KOVO. Dodal, že zamestnanci a odborári požadujú najmenej 10-% zvýšenie tarifných miest a zároveň žiadajú dať na úroveň roku 2006 stav v priznávaní pohyblivej zložky mzdy, ktorá je súčasťou odmeňovania. "Zamestnávateľ oznámil pracovníkom, že nerovnomerne navrhnutý čas je krátkodobou záležitosťou, preto stiahol mzdové zvýhodnenia, čím došlo k poklesu miezd všetkých zamestnancov vo firme, a to je tiež jablkom sváru," doplnil Balica. Povedal, že zamestnávateľ nemôže svojvoľne nariaďovať prácu v nerovnomerne rozvrhnutom režime, takúto záležitosť musí dohodnúť s odborovou organizáciou, k čomu nedošlo.

Štrajkovú pohotovosť podporuje podľa odborárov vyše 90 % z temer 1000 zamestnancov podniku. Zamestnávateľ síce uvádza, že priemerná mzda v jeho podniku je na úrovni 22.500 Sk (741,72 eura) bez manažérskych platov, zamestnanci aj odborári však odmietajú tento údaj. Čistý príjem sa pohybuje na úrovni zhruba 13.000 Sk (428,55 eura), hrubý príjem tak nedosiahne spomínanú sumu. Zamestnanci tvrdia, že ak by bola verzia zamestnávateľa o platoch pravdivá, nestupovali by do štrajkovej pohotovosti. Pripomínajú, že náklady na cestovné poplatky za byty, energie a pod. neustále stúpajú, platy zostávajú na tej istej úrovni. "Zamestnávateľ sa nevyjadruje, že by na to nemal, skôr argumentuje tým, že mzda na východnom Slovensku je nižšia, tak prečo by on mal dávať vyššie platy. My zase hovoríme, že sa treba porovnávať so silnejšími regiónmi a na druhej strane nerozumiem deklaráciám o tom, že po prijatí eura od januára 2009 za našu menu, aj my musíme požadovať navýšenie platov pokiaľ ekonomika na to má. Hovorí sa o ekonomickom napredovaní SR, len bohužiaľ, stále to na tých platoch nevidno," konštatoval Balica.

Michalovská spoločnosť sa orientuje na výrobu elektromotorov a púmp do domácich spotrebičov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/