(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
EUROPEŇAŽENKA: Technická univerzita Košice sa zapojila do infokampane k euru
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 10 2008 - 13:17 GMT
Do informačnej kampane Národnej banky Slovenska k euru sa prostredníctvom trnavského Centra andragogiky zapojila aj Ekonomická fakulta (EF) košickej Technickej univerzity (TU).

Od mája až do konca roka to budú školiace a informatívne stretnutia o dôsledkoch zavedenia eura jednak pre širokú verejnosť, ale aj bližšie špecifikované podnikateľské subjekty a organizácie, uviedla pre TASR vedúca Katedry ekonomických teórií EF TU Edita Farkašová. Prvé stretnutie pre širokú verejnosť Košického a Prešovského kraja už lektori absolvovali, najbližšie to bude napríklad školenie pre benzínové čerpacie stanice a. s. Slovnaft.

Fakulta má podľa Farkašovej na podobný druh školení dobrý potenciál, keďže euro je súčasťou jej študijných programov, ako sú financie, investovanie a bankovníctvo, svetová ekonomika, či medzinárodné financie. Študenti a doktorandi fakulty už napísali a obhájili na túto tému prvé diplomové a doktorandské práce.

Čo sa týka širokej verejnosti, Farkašová odporúča mať pred reálnym zavedením eura do obehu slovenskú menu v banke, pretože tak sa konverzia našej meny zaobíde pre obyvateľov bez akýchkoľvek problémov a poplatkov.

Radoví občania sa podľa jej poznatkov obávajú veľkého zdražovania po našom vstupe do eurozóny. "Celkove sa však odhaduje, že zvýšenie cien spôsobené eurom sa bude pohybovať len od 0,2 % do 0,3 %, čo je veľmi malý podiel," uviedla Farkašová. Poukázala zároveň na skutočnosť, že aj v súčasnosti rastú na svetových trhoch ceny potravín a pohonných látok, čo však má iné ekonomické súvislosti, ako je náš očakávaný prechod na euro. V tejto súvislosti upozornila, že každý svojím spôsobom môže pribrzdiť infláciu tým, že poukáže na neodôvodnené zvyšovanie cien a upozorní na to obchodnú inšpekciu.

Farkašová vystríha pred podvodníkmi, ktorí môžu ešte pred naším januárovým vstupom do euzoróny ponúkať euromenu za "výhodný" kurz. "Náhrada Sk za euro príde až v januári 2009," zdôraznila.

Na informačných stretnutiach a školeniach odborníci EF TU vysvetľujú verejnosti, malým, stredným, či veľkopodnikateľom aj otázky predzásobenia sa eurom, oceňovania majetku firmy, vplyv eura na infláciu, ochranné prvky na bankovkách a podobne.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/