(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zomrel herec Peter Rašev
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 16 2008 - 18:52 GMT
(TASR) - Po ťažkej chorobe zomrel dnes v noci o 01:30 hod. vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach vo veku nedožitých 56. narodenín známy herec a režisér Peter Rašev. Posledná rozlúčka s ním bude v utorok 17. júna o 14.30 hod. v košickom Štátnom divadle.

Peter Rašev sa narodil 6. augusta 1952 v Prešove, v mnohodetnej rodine. Mal sedem bratov a sestru-dvojča. Ako jediný sa vydal na umeleckú dráhu. Po skončení SVŠ začínal ako elév v operete Divadla Jonáša Záborského a keď ho na druhý pokus prijali na VŠMU v Bratislave, školu skončil ako talentovaný študent s červeným diplomom. V roku 1978 nastúpil spolu s manželkou do Štátneho divadla v Košiciach, kde s menšími prestávkami pôsobil až do nástupu na invalidný dôchodok.

Stvárnil množstvo výrazných postáv zo svetovej tvorby: Hamleta, Dona Juana, Cyrana..., mal hudobné a pohybové nadanie, ktoré uplatnil v množstve muzikálov. Jeho zamatový hlas znel často v rozhlasových hrách, dabingu i v televíznych dokumentárnych filmoch. V posledných rokoch bol tiež dramatickým autorom viacerých divadelných hier, ktoré uviedlo košické Staromestské divadlo. Herectvo a divadlo boli jeho láskou, rovnako ako umelecky zameraná rodina – manželka ¼uba Blaškovičová a dcéry Kristína a Katarína.

Po diagnostikovaní zákernej choroby pracoval už iba ako režisér v dabingu a aj za túto prácu získal profesionálne ocenenie. Košičania ho poznali aj ako tribúna zamatovej revolúcie a poslanca Federálneho zhromaždenia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/