(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
EUROPEŇAŽENKA: Košická samospráva pripravila seminár o prechode na euro
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 12 2008 - 17:40 GMT
(TASR) - Generálny zákon o zavedení eura na Slovensku, duálne zobrazovanie cien, prepočty a zaokrúhľovanie súm, či ochrana spotrebiteľov boli témami seminára, ktorý dnes pre svoje organizačné útvary, podniky, mestské časti a školy zorganizoval Magistrát mesta Košice (MMK).

Ako uviedla lektorka z Ministerstvo hospodárstva SR Paulína Gürtlerová, základným problémom, s ktorým sa stretávajú v informačnej kampani, je predovšetkým prepočet, správne zaokrúhľovanie súm a zobrazovanie konverzného kurzu.

"Čo sa týka obcí, je tu aj kompetencia pri výkone kontroly na trhoviskách a trhových miestach, pričom dôležitá je aplikácia výnimiek z Generálneho zákona a vykonávacích predpisov," zdôraznila lektorka. Ako ďalej spresnila, typickým príkladom je správne zaokrúhľovanie jednotkových cien, kde problémy spôsobuje najmä to, že jednotkové ceny po prepočte na eurá majú byť zobrazené na tri desatinné miesta. Potrebné je rozlišovať jednotkové ceny a predajné ceny, ktoré sa zaokrúhľujú na dve desatinné miesta, pripomenula.

Osobitnú pozornosť si vyžaduje v rámci samosprávy prechod IT systémov, ako je účtovníctvo, mzdy, či skladové hospodárstvo. Ako uviedol zástupca riaditeľa MMK Richard Dlhý, mesto Košice momentálne implementuje nový ekonomický informačný systém, pričom jeho dodávateľ už garantoval konverziu dát v zmysle platných predpisov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/