(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tepláreň Košice pripravuje päť investičných projektov
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 16 2008 - 18:57 GMT
TASR) - Na roky 2008 až 2013 pripravuje najväčší slovenský výrobca tepla a jeho zásobovania centralizovaným systémom - Tepláreň Košice (TEKO), a. s., päť investičných projektov obnovy. Ich financovanie je plánované z väčšej časti z externých a úverových zdrojov.

"Hlavným dôvodom je morálne opotrebovaná technológia, vysoký počet prevádzkových hodín jednotlivých zariadení a rastúce ceny energetických nosičov, keď len za prvých päť mesiacov roka stúpla koncová cena plynu o 31,7 % a čierneho energetického uhlia o 17,3 %," uviedol dnes pre TASR zdroj z TEKO.

V ostatných 15 rokoch zrealizovali v podniku len jednu väčšiu investíciu do elektrostatických odlučovačov, ktorá však nemá priamy vplyv na efektivitu výroby.

TEKO, kde je prostredníctvom Fondu národného majetku 100-% vlastníkom štát, plánuje rekonštruovať dva parné kotly (PK3 a PK4), nahradiť horúcovodné kotly paroplynovým cyklom, vymeniť horúcovodný kotol za parný, inštalovať novú turbínu TG1 a priviesť výkon z geotermálneho zdroja z lokality Ïurkov v okrese Košice - okolie.

Prípravná fáza realizácie projektov začala už tohto roku, spresnil zdroj z TEKO. Prvý projekt - prestavba parných kotlov PK3 a PK4, ktoré sú v prevádzke už 27 rokov a "odpracovali" približne 120.000 hodín, by mal byť ukončený najneskôr v roku 2010. Po 40 rokoch od spustenia prevádzky, už o dva - tri roky, by mal nahradiť paroplynový cyklus dva horúcovodné kotly (HK1 a HK2), ktoré boli demontované v roku 2007. O rok neskôr plánuje TEKO dať do prevádzky prestavaný horúcovodný kotol HK4 na parný kotol PK5, v ktorom bude možné pri dodržaní sprísnených emisných limitov spaľovať uhlie i zemný plyn.

Súčasťou obnovy košickej teplárne bude aj privedenie tepla z geotermálneho zdroja v predpokladanom výkone do 100 MW. Dodávka tepla z geotermálneho zdroja by mala doplniť inštalovaný tepelný výkon podniku a umožní postupný útlm prevádzky kotlov PK1 a PK2, ktoré po 40 rokoch dosluhujú.

Cieľom realizácie týchto projektov je podľa vedenia TEKO prispôsobenie činnosti teplárne požiadavkám na zvyšovanie emisných limitov pri výrobe elektriny a tepla a zvýšenie jej konkurencieschopnosti na trhu s teplom s elektrickou energiou. Niektoré z týchto projektov do istej miery menia celkové parametre TEKO tak, aby bola zabezpečená hospodárnejšia prevádzka s maximálne efektívnym využitím zdroja.

TEKO pôsobí na trhu s tepelnou energiou popri Košiciach aj v Prešove a dodáva ju do 75.000 košických, 2600 prešovských domácností, ale aj školských a zdravotníckych zariadení a priemyselných podnikov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/