(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Približne 1,4 miliardy Sk môže získať SR na využitie brownfieldov
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Jun 19 2008 - 15:28 GMT
TASR) - Približne 1,4 miliardy Sk (46,2 milióna eur) môže v novom programovom období EÚ na roky 2007 - 2013 získať verejný sektor zo štrukturálnych fondov cez operačný program Konkurencieschopnosť a hospodársky rast na revitalizáciu bývalých hospodárskych zón, takzvaných brownfieldov. Na Slovensku, na rozdiel od okolitých štátov, však zatiaľ chýba ich úplná databáza.

Projekty k výzve môžu obce, mestá a vyššie územné celky predkladať do polovice októbra. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) už začala mapovanie brownfieldov dotazníkovou formou, čo bude podkladom pre vypracovanie národnej stratégie pre využitie týchto "hnedých" zón. V SR ich je ich v databáze zatiaľ 458, z toho 98 v Košickom samosprávnom kraji (KSK). Ako uviedla dnes v Košiciach počas seminára Brownfieldy - príležitosti pre investičné využitie expertka pre túto oblasť Katarína Kyseľová z košickej Technickej univerzity, prekážkou okrem chýbajúcej databázy a národnej stratégie, je častý nezáujem majiteľov týchto zón o zmenu súčasného stavu.

"Nevyužívanie brownfieldov nie je na škodu len im samým, ale aj celému okoliu. Pozemky strácajú na hodnote, chýbajú tam pracovné miesta, nerieši sa environmentálna záťaž", povedala Kyseľová. Ako príklad spomenula areál bývalých Slovenských magnezitových závodov v Košiciach - ahanovciach. K pozitívnym príkladom patrí okrem iných priemyselný park v Jaklovciach a Spišskej Novej Vsi, múzeum a konferenčná miestnosť vo Veľkých Trakanoch, kde bol niekedy Soľný dvor, či nová výstavba v areáli bývalého košického pivovaru.

KSK sa pri využívaní brownfieldov zapojil spolu s partnermi z Talianska, Maďarska, Česka a Nemecka do medzinárodného projektu Mister, financovanom EÚ, ktorý trval od júna 2006 do tohtoročného júna. Jeho prvým výstupom bola medzinárodná štúdia anylazujúca a porovnávajúca úspešné skúsenosti a príklady znovuvyužívania brownfieldov.

Ako informovala počas dnešného seminára Rozália Múdra z Úradu KSK, v rámci projektu vznikla okrem iného štúdia nového využitia rozsiahleho bývalého areálu tabakovej továrne, neskôr SOU Aurela Stodolu na Strojárenskej ulici v centre mesta, ktorý sa zmení postupne na multifunkčný objekt. Podľa Múdrej bude tam možné preinvestovať približne 880 miliónov Sk (29 miliónov eur), hlavne zo súkromných zdrojov, ale aj zo štrukturálnych fondov EÚ. Areál využije KSK na priestory pre vedecké, inovačné a kongresové centrum, pre strednú školu podnikania, kultúrne zariadenia, byty a podobne.

"Chceme tým preukázať schopnosť kraja, zapojiť sa do moderných smerov rozvoja", dodala Múdra.

Ïalším výstupom projektu Mister je medzinárodná štúdia o bio-architektúre pri revitalizácii brownfieldov - čiže využití ekologických materiálov, solárnej energie a úsporných riešení, ktorú vypracovali českí partneri.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/