(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V areáli bývalých vojenských skladov otvorili Kasárne - Kulturpark
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 22 2008 - 17:17 GMT
(TASR) - Nezávislé neštátne kultúrne centrum Kasárne - Kulturpark otvorili dnes v Košiciach v areáli bývalých vojenských skladov na Kukučínovej ulici.

Súčasťou otvorenia boli koncerty, vernisáže a filmové projekcie súčasného a alternatívneho umenia domácej i zahraničnej proveniencie, na ktoré bude netradičný kultúrny stánok v meste zameraný.

Iniciátorom projektu, ktorému pomohla k životu hlavne kandidatúra mesta Košice na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, je občianske združenie (OZ) Bona Fide. Nadviazalo ním na svoj predchádzajúci alternatívny projekt IC Culture Train.

"Kasárne - Kulturpark je jedinečné zariadenie svojho druhu nielen v Košiciach, ale podľa nás aj na Slovensku", uviedol jeden z otcov myšlienky Peter Radkoff z OZ Bona Fide. Jedinečné je podľa neho tým, že sa podarilo vedenie mesta presvedčiť, aby sa celý areál, pôvodne plánovaný na likvidáciu parku a historických budov, revitalizoval na kultúrne účely. Radkoff spresnil, že v areáli má postupne vzniknúť verejný park a v jeho objektoch bude okrem iného priestor pre nezávislú kultúru, ubytovanie pre tvorivé rezidencie a inkubátor umenia pre začínajúcich umelcov. Ešte tohto leta začnú premietať aj v letnom kine Kulturparku.

Na otvorení Kasární - Kulturparku sa predstavil bratislavský súbor súčasnej hudby Veni ensemble, absolventi a doktorandi Csudaiovského ateliéru maľby bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení, premietli výber z antológie poľských animovaných filmov a na afterpárty pozvali francúzskeho DJ Piergiho.

Podľa hovorkyne Magistrátu mesta Košice Jany Geročovej mesto pôvodne vypísalo na Kasárne na Kukučínovej ulici verejnú súťaž pre investorov. Po vstupe mesta do projektu EHMK ju samospráva prerušila a rozhodla sa časť rozsiahleho areálu vyčleniť na alternatívnu kultúru, odlišnú od kultúry v oficiálnych "kamenných" divadlách či koncertných sieňach a galériách.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/